Innovation

Vinnarna skissade på elrevolutionen

Urban Åström, Mats Berglund, Gunnar Flisberg och Gunnar Asplund tar emot Stora Teknikpriset 2008. (foto Camilla Svensk)
Urban Åström, Mats Berglund, Gunnar Flisberg och Gunnar Asplund tar emot Stora Teknikpriset 2008. (foto Camilla Svensk)

Världens kraftsektor kan stå inför en revolution lik den som telebranschen gått igenom, och ny högspänningsteknik från ABB bidrar till det. Det framgick när ingenjörerna från Ludvika tog emot Stora teknikpriset på onsdagen.

Publicerad

15 gånger Sveriges totala utsläpp av koldioxid, 900 miljoner ton per år. Så mycket kan sparas om Kina och Indien tar hjälp av de nya högspänningssystemen från ABB Grid Systems i Ludvika för att föra ström från nya tänkta vattenkraftverk.

Det var fyra till synes mycket jordnära ingenjörer som hade trätt in på den röda mattan till Ingenjörsvetenskapsakademin i Stockholm för att ta emot priset på 300 000 kronor. Men när Urban Åström redogjorde för möjligheterna inför framtiden svindlade det nog för många av åhörarna.

Gruppens teknik, där likspänningen i långdistansnäten höjs från 500 till 800 kilovolt, gör att el kan överföras långa sträckor med mindre förluster. Därför kan vattenkraftverk byggas längre bort från de fabriker som ska använda energin. På så sätt går det att ersätta kolkraftverk, och koldioxidutsläppen minskar.

För tankarna till Televerket

Till den svindlande känslan i salen bidrog entreprenören Fredrik Härén, som talade precis före prisutdelningen. Han pekade på tydliga paralleller mellan kommunikationsbranschen för 20 år sedan och elbranschen i dag.

Stora statliga aktörer, fokus på stabilitet, övervinster i bolagen och topphatade räkningar i hushållen. Vad händer när Vattenfall möter sitt Skype, eller när Eon möter sitt Ebay? Hela Europa skulle kunna försörjas med el från stora solcellsanläggningar i Algeriets öken om det fanns en kabel under Medelhavet.

ABB:s Urban Åström fångade upp Fredrik Häréns algeriska boll i sitt tacktal. Den nya tekniken för högspänd likström bidrar till att öppna scenen för geografiskt spridda energileverantörer.

– Det var som musik i våra öron. Om någon av er ska bygga det så kom till oss, vi har grejerna här.

De ingenjörer från vinnargänget som var på plats var, vid sidan av Urban Åström, utvecklingschefen Gunnar Asplund, Gunnar Flisberg som är marknadsansvarig i Kina samt Mats Berglund som har lett utvecklingen av en tålig transformator för likspänningen. Ralf Hartings, ansvarig för genomföringen av strömmen, kunde inte vara med.

70-årig teknik

Tekniken med högspänd likström härstammar från utveckling inom dåvarande Asea redan på 1930-talet, med kommersiella installationer på 1950-talet.

– Det är så teknik utvecklas, sade utvecklingschefen Gunnar Asplund.

– Ibland går det med små steg och ibland med språng. Just nu tror jag vi är i ett språng på det här området.

Bakom Stora teknikpriset står Ny Teknik och Vinnova, Verket för innovationssystem.