Digitalisering

Växlar mellan satellit och basstation

Elektrobits mobil använder Windows Mobile
Elektrobits mobil använder Windows Mobile

Snart kommer mobiltelefonerna som omärkbart hoppar över till satellituppkoppling när signalen från basstationen är för svag. Det finska företaget Elektrobit har tagit fram tekniken.

Publicerad

Nästa år kan telebolagen mena allvar när de talar om att kunderna kan nås överallt. Utvecklingsföretaget Elektrobit, baserat i nordligt belägna Uleåborg i Finland, har tagit fram en mobiltelefon för den verkliga glesbygden.

När mobiltäckningen är för klen hoppar den automatiskt över till att kommunicera genom sin inbyggda satellitantenn. Måltavla är bland annat servicefordon, men även mer eller mindre vanliga mobila ringare och surfare.

Elektrobit har tagit fram så kallade referensdesigner, den ena i form av mobiltelefon med bokstavstangentbord, den andra i form av ett modem. En referensdesign visar att tekniken fungerar, och hur den kan föras in i produkter, men är inte tänkt att säljas till slutanvändare. Istället är det tekniklösningen inuti som Elektrobit nu ska sälja till världens tillverkare av telefoner och så vidare.

Det var vid USA:s branschförening CTIA:s konferens i San Francisco i september som Elektrobit demonstrerade ett röstsamtal med sin telefon. Den kan också användas för internetsurfning och strömmande video. Den har operativsystemet Windows Mobile, och pekskärm.

Till företagets kunder hör det USA-baserade satellittelefonibolaget Terrestar, som tillsammans med teleoperatören AT&T kommer att erbjuda kombinerade satellit- och markmobilabonnemang nästa år. Hos dem kommer satellitkommunikationen att gå via satelliten TS-1 som nu håller på att färdigställas av det kaliforniska företaget Space Systems/Loral, skriver tidningen Electronic Engineering Times.