Innovation

Varningen: Vi måste skydda oss bättre mot solstormar

Forskare vid Lunds universitet varnar för solstormar, de hävdar att vi måste inse situationens allvar. Foto: Nasa

Lunds universitet har upptäckt en tredje massiv solstorm i historisk tid. Utbrottet skulle ha lamslagit dagens samhälle – och nu anser forskarna att vi måste inse situationens allvar.

Publicerad

Explosioner på solens yta kastar regelbundet ut högenergipartiklar, och i vissa fall kan solstormarna vara så kraftfulla att de påverkar teknisk utrustning. Två exempel i modern tid är omfattande strömavbrott i Quebec 1989 och Malmö 2003. Fenomenet har studerats under de senaste 70 åren, och utöver att slå ut vår elförsörjning kan solstormarna bland annat påverka kommunikationssystem, satelliter och flygtrafiken.

1956 drabbades jorden av den mest kraftfulla solstorm som har uppmätts vår samtid. Men det finns bevis för att solen ibland får utbrott som är tio gånger större än det registrerade rekordet. Tidigare har man känt till två sådana händelser som inträffat i historisk tid – år 775 samt 994. De upptäcktes när man tittade på isborrkärnor från Grönland, i form av beryllium-10 och klor-36. Dateringen satt till början respektive slutet av vikingatiden bekräftades av årsringar på gamla träd.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här