Innovation

Världens minsta endoskop ser inuti musens blodkärl

Världens minsta endoskop har en kameralins som fästs på en fiberoptisk kabel som är tunnare än ett hårstrå. Foto: Simon Thiele och Jiawen Li, University of Adelaide
Världens minsta endoskop har en kameralins som fästs på en fiberoptisk kabel som är tunnare än ett hårstrå. Foto: Simon Thiele och Jiawen Li, University of Adelaide

Den lilla kameralinsen sitter på en fiberoptisk kabel som är mindre än en halv millimeter bred. Det innebär att endoskopet kan föras in i blodkärl – på möss.

Publicerad

Endoskopet har anor ända från antiken, men det var först 1932 som det första böjliga gastroskopet uppfanns. Ljuset leddes via en serie speglar genom det elva millimeter breda röret, vilket gav läkaren möjlighet att se hela 75 centimeter ner i halsen på patienten.

Högupplösta bilder – på musens blodkärl

Tekniken har fortsatt att krympa i storlek, och under ledning av University of Adelaide och University of Stuttgart har ett forskarteam utvecklat världens minsta endoskop. De lyckats 3d-printa en kameralins som är liten nog för att fästa i änden på en fiberoptisk kabel – som i sin tur är tunnare än ett mänskligt hårstrå. Det skriver University of Adelaide.

Det gör endoskopet tunt nog för att titta inuti en mus blodkärl. Det öppnar för att läkare kommer att kunna gå in i små blodkärl och få högupplösta bilder på deras tillstånd. Man kan exempelvis leta efter uppbyggnad av den plack i hjärtat som kan leda till infarkt.

-Inte förrän nu har vi kunnat göra högkvalitetsendoskop såhär små – mindre än en halv millimeter tvärs över, säger dr. Jiawen Li, medförfattare av studien, som är publicerad i Light, Science & Applications.

3d-printrar som skriver i högre upplösning, och som kan skapa mycket små delar, är viktig för utvecklingen av medicinsk teknik. I fallet med världens minsta endoskop kommer det sannolikt att krävas en annan tillverkningsmetod, avsedd för massproduktion.