Populärteknik
Varken is eller vakter kunde rädda julbocken

Julbocken i Gävle byggs av lättantändliga material som trä och halm. I år stod den pall fram till natten mot den 13 december. På bara ett par minuter brann stadens attraktion ned.
Traditionen att bygga en stor halmbock i centrala Gävle tog sin början 1966, när reklammannen Stig Gavlén kläckte idén. Redan då byggdes bocken till sin nuvarande höjd, 13 meter.
Men den allra första bocken brändes upp på nyårsafton. Samma öde har flera senare bockar också gått till mötes.
Olika metoder för att skydda bocken har provats under årens lopp. Frivilliga har suttit vakt och webbkamera har installerats. 2007 impregnerades bocken med flamskyddsmedel och slapp elddöden. Men impregneringen ledde till att bocken såg brun och blöt ut, så den lösningen har man nu övergett.
I år satte man i stället hoppet till professionella vakter och is.
– Vi har vattenbegjutit benen lite lätt. Det var fjolårets idé att frysa in den, men vi fick aldrig minusgrader då så vi kunde aldrig pröva det, säger Eje Berglund, ordförande i Bockkommittén som står bakom julbocken.
Julbocken byggs på en träställning som täcks med halmmattor. Halmen kommer från kornstjälkar som blir över från Mackmyras whiskyproduktion. För att bocken inte ska se randig ut kammas halmen med kratta när mattorna väl sitter på plats.
Kroppsdelarna hålls ihop med hjälp av spännband, och vajrar förankrar bygget i marken. Hornen består av en trekantig stålkonstruktion som täcks med halm. De är det enda som brukar klara sig när bocken brinner.
Men snöstormen i förra veckan gick hårt åt det ena hornet, som blåste ner och gav bocken ett sorgset utseende. En kranbil fick rycka ut för att rätta till snitsen.
Årets julbock utsattes redan tidigare för ett brandförsök. Natten före invigningen hällde två personer bensin på bockens ben, men skrämdes på flykten av ett vittne.
I år fick bocken konkurrens av en mindre julbock i granris i Örebro. Men i Sveriges Radios omröstning lyckades Gävlebocken hålla uppstickaren stången.