Digitalisering

Valmyndighetens sajt kraschade – ”vet inte vad som orsakade problemen”

Foto: Skärmavbild från MSB
Foto: Skärmavbild från MSB
Valarbetare räknar röster i vallokalen på Kockum Fritid i Malmö på söndagskvällen. Foto: Johan Nilsson / TT
Valarbetare räknar röster i vallokalen på Kockum Fritid i Malmö på söndagskvällen. Foto: Johan Nilsson / TT

Valmyndighetens sajt kraschade – mitt under rösträkningen. "Felsökning pågår, vi vet fortfarande inte vad som orsakade problemen", säger Valmyndighetens presstjänst.

Publicerad

(Texten har uppdaterats.)

Vid klockan 20:30 på söndagskvällen drabbades Valmyndighetens hemsida av ett stort tekniskt problem som ledde till att sajten låg helt nere eller var ofullständig och laddade långsamt. Förklaringen från Valmyndigheten är att sajten överbelastades när för många personer gick in på den samtidigt.

– Vi håller fortfarande på att felsöka. Vi vet inte vad som orsakade problemen, men inget tyder på att vi har blivit utsatta för en överbelastningsattack, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare hos Valmyndigheten till Ny Teknik.

Nyfikna väljare hänvisades istället till medier som exempelvis Sveriges Radio, Dagens Nyheter och SVT, som trots det tekniska problemet fortsatt kunde ta emot valdata från Valmyndigheten.

För lokala nyhetssajter fanns det dock inga siffror per distrikt att tillgå, vilket ledde till stor frustration ute i landet.

– Det är bort i tok, säger Lennart Kalderén (M) i Salem söder om Stockholm till Mitti.se.

Moderaterna på den lokala valvakan på orten har ringt till Valmyndigheten för att få siffror för Salem.

– Men de använder samma och är lika kraschade, säger han, till Mitti.se.

Först tidigt på natten, när i princip alla valdistrikt var räknade, började Valmyndighetens hemsida att fungera som vanligt igen.

Enligt Lars Aden Lisinski, pressekreterare hos Valmyndigheten, ska myndigheten har genomfört förberedelser i form av belastningstester inför valnatten.

– Vi har gjort flera tester för att prova sajtens kapacitet. Men just nu kan vi inte svara på vad som har hänt.

Har ni sett en förhöjd aktivitet på sajten under valspurten eller tidigare under helgen?
– Det är en fråga som du behöver ställa till våra tekniska experter. Just nu är ingen av dessa tillgängliga eftersom de har arbetat felsökning under natten.

Kan det här ha påverkat förtroendet för valresultatet?
- Problemen påverkade inte resultatet av röstningen. Det är så klart inte positivt att sajten låg nere, men innan vi känner till vad som orsakade det är det för tidigt att säga vad följderna ska bli, säger Lars Aden Lisinski på Valmyndigheten.

Även om Valmyndighetens hemsida kom igen under natten mot måndagen verkar inte problemen vara lösta fullt ut. Under måndagsmorgonen har sajten val.se varit ömsom uppe, ömsom nere.