Populärteknik

UV-ljus ger prylen ett nytt motiv på minuter

Forskningen finansieras delvis av Ford. Foto: MIT
Forskningen finansieras delvis av Ford. Foto: MIT

MIT har skapat ett material som kan skifta motiv och färg när den utsätts för UV-ljus. Det hela tar bara några minuter. Och nöjer man sig med svartvitt så går det på sekunder.

Publicerad

Forskarna kallar det för programmerbar materia, och själva programmeringen handlar om att en yta kan fås att byta färg när den utsätts för UV-ljus– vilket demonstreras av MIT:s mobilskal.

Materialet kan programmeras om gång efter gång. Tekniken som har fått namnet Chromoupdate bygger vidare på forskarnas tidigare lösning Photochromeleon, som kombinerade UV-ljus och belysning med synligt ljus. Problemet med den ursprungliga tekniken var att det tog cirka 20 minuter att byta bild.

Nu förändrar belysningen ytans reflekterande egenskaper inom loppet av några minuter, detta tack vare utvecklingen av snabba programmeringscykler – något som inte hade varit möjligt för bara några år sedan. MIT tänker sig att lösningen exempelvis skulle kunna vara användbar för designers, som kan testa flera olika tryck på en produkt utan att behöva färgsätta en rad prototyper.

Själva belysningen görs med en UV-projektor vars milda ljus kan varieras och styras över olika delar av ytan, vilket ger en kontroll av den ljusmättnad som levereras ner på enskild pixelnivå. Utöver att ändra ett färgtryck inom loppet av minuter har en formgivare alternativet att testa en svartvit version av sin design, som då kan skifta på några sekunder.

Den snabbheten innebär också att tekniken skulle kunna användas för att ge information i realtid, utan att använda skärmar. Forskningen finansieras delvis av Ford, och nu tittar MIT också på programmerbara textilier.