Miljö

USA vill göra gigantisk satsning på koldioxidsug

Koldioxidsug vid värmeverket Hellisheidi, på Island. Bakom tekniken står det schweiziska företaget Climeworks. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

USA har stora planer för infångning av koldioxid direkt från luften. Fyra nya anläggningar kan byggas, och upp till fyra miljoner ton koldioxid lagras permanent per år – vilket är tusen gånger mer än världens största anläggning i dag, på Island.

Publicerad

Direktinfångning av koldioxid från luften sker inte i någon större skala någonstans på jorden i dag. Den största anläggningen som faktiskt är igång, Orca på Island, kan som mest suga in 4 000 ton koldioxid per år, som sedan kan lagras permanent under jord. Ändå är det många som ser på tekniken som en pusselbit för att minska den negativa påverkan som våra mänskligt orsakade koldioxidutsläpp har, och försöka hejda den globala uppvärmningen. 

I förra veckan offentliggjorde USA:s energimyndighet också en ny plan som innehåller en stor satsning på just direktinfångning av koldioxid, DAC. Planen syftar till att stötta utvecklingen av tekniker för direktinfångning av koldioxid och lagring av gasen, berättar Ars Technica.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här