Tekniknyheter

USA köper antikroppscocktail av Astra Zeneca

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Astra Zeneca har tecknat ett miljardkontrakt med USA om att leverera en antikroppsmedicin mot covid-19. Omkring 10 000 personer ska få cocktailen i flera kliniska studier. Förhoppningen är att antikropparna är verksamma mellan ett halvår till ett år.

Publicerad

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca meddelar att man påbörjar de avslutande studierna av en antikroppscocktail mot covid-19, där 6 000 försökspersoner till en början ska få antikropparna.

USA väntas få 100 000 doser till slutet av året, efter att ha bidragit med 486 miljoner dollar, motsvarande omkring 4,3 miljarder kronor, för att utveckla och ta del av läkemedlet. Landet har även rätt att köpa ytterligare en miljon doser under nästa år.

Förhoppningsvis förebyggande

De kommande veckorna ska läkemedelsjätten i två studier undersöka hur länge antikropparna, som går under namnet AZD7442, skyddar mot covid-19 och om de kan användas för att förebygga smitta.

”En studie med runt 5 000 deltagare kommer att granska säkerheten och hur effektivt AZD7442 är för att förhindra infektion i upp till tolv månader. Den andra studien kommer att analysera profylax och förebyggande behandling efter exponering hos omkring 1 100 deltagare”, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Dessutom planerar läkemedelsföretaget att i kompletterande kliniska studier ge antikroppscocktailen till runt 4 000 patienter som behandlas för covid-19.

”Påskyndar utvecklingen”

”Avtalet med den amerikanska regeringen påskyndar utvecklingen av vår långverkande antikroppsblandning och har kapacitet att ge en omedelbar och långvarig effekt både för att förebygga och behandla covid-19”, säger Astra Zenecas vd Pascal Soriot i pressmeddelandet.

Läkemedlet AZD7442 består av två sorters antikroppar som härstammar från patienter som har tillfrisknat från covid-19.

Den senaste tiden har USA:s president Donald Trump hyllat en antikroppscocktail tillverkad av företaget Regeneron, efter att han ha behandlats med den nya medicinen, vars biverkningar ännu är okända. Trump har även lyft fram en liknande antikroppsmedicin från företaget Eli Lilly och presidenten vill att landets läkemedelverk snarast nödgodkänner läkemedlen.