Säkerhet

USA anklagar Kina för spioneri – försökt nå Huawei-utredning

USA:s justitieminister Merrick Garland. Arkivbild. Foto: Sarah Silbiger/AP/TT
USA:s justitieminister Merrick Garland. Arkivbild. Foto: Sarah Silbiger/AP/TT

Det amerikanska justitiedepartementet anklagar flera personer som misstänks ha varit kinesiska spioner och underrättelseagenter i USA. Det mest högprofilerade fallet rör två agenter som försökt värva en person inom USA:s regering att överlämna hemligt material.

Publicerad

I ett mycket ovanligt utspel förenades cheferna för justitiedepartementet och USA:s federala polis i en presskonferens i Washington DC på måndagen.

Beskedet om formella åtal, gripanden och starka misstankar var indirekt riktat mot Peking och en varning till den kinesiska regimen om att placera spioner i USA. Bakom anklagelserna stod både justitieminister Merrick Garland och FBI-chefen Christopher Wray.

Sammanlagt rör det sig om 13 personer som misstänks ha spionerat eller varit aktiva i att påverka amerikanska medborgare för kinesisk räkning.

Två namngivna

Två namngivna personer åtalas för att ha försökt styra en person, som de trodde samarbetade med dem, att rekvirera hemlig information information om vittnen, bevismaterial och möjliga åtal från justitiedepartementet. Handlingarna skulle ha rört utredning av det kinesiska telekombolaget Huawei.

Men deras kontaktperson samarbetade samtidigt med amerikanska myndigheter, som bland annat delgav de två felaktig information om anklagelsepunkter mot vissa av Huaweis chefer.

– De misstänkta gav 2019 en anställd på åklagarmyndigheten uppdrag att stjäla konfidentiell information om åtalet mot företaget, sade Garland utan att nämna vilket företag det gällde.

Telekombolagets namn förekommer inte heller i utredningen, men referenser i justitiedepartements åtal pekar indirekt ut Huawei enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Arresteringsorder har utfärdats, men det framkom inte om de kommer att kunna bli gripna.

Ytterligare två olika fall "visar att den kinesiska regeringen försöker hindra ett antal individers rättigheter och friheter i USA och urholka vårt juridiska system som skyddar dessa rättigheter", enligt Garland.

Insats rävjakt

I ett av ärendena, kallad "Insats rävjakt" hävdar åklagare att kinesiska agenter försökte skrämma en person och dennes familj att återvända till Kina. "Det är bäst för dig att du överlämnar dig till myndigheter" ska agenterna ha hotat enligt USA:s justitiedepartement.

Dessutom utpekades flera personer för att ha försökt komma åt känslig teknologi och utrustning under täckmantel av akademiska studier. De anklagade ska också ha deltagit i kritiska protester mot regimen i Peking, med uppenbart mål att informera om deltagare.

– Dessa fall visar tydligt att kinesiska agenter inte drar sig för att bryta mot lagen och internationella normer, säger biträdande justitieminister Lisa Monaco.