Populärteknik

Uppsala hissar solsegel

Uppsalaforskare har testat en mikrosatellit som ska bli matros i framtidens solsegel. Tekniken kan bli viktig för framtidens interplanetära resor.

Publicerad

För science fiction-författarna är solseglet en gammal dröm. Tekniken bygger på att jättelika segel utnyttjar solvinden, den ström av laddade partiklar som solen sänder ut, i stället för att bära med sig konventionellt bränsle.

Nu har den drömmen kommit närmare verkligheten. Forskare vid Uppsalas Ångström Space Technology har testat en mikrosatellit som ska hissa riggen och justera den under färden.

Solsegel måste vara mycket stora för att kunna utnyttja solvinden. Ett svagt tryck på seglet skapar en svag men jämn acceleration som med lite tid kan få upp en rymdsond i mycket höga hastigheter.

Uppsalaforskarna ingår i EU-projektet ESAIL som tar fram prototyper till seglets komponenter. Segeltekniken i just detta projekt kommer från Pekka Janhunen vid Finska meterologiska institutet. Den använder hundratals elektriskt laddade trådar i en ekerformation i stället för ett täckande segel.

Trådarna är tunnare än hårstrån och kan vara 20 kilometer långa. I mitten sitter själva farkosten, och i längst ut på varje tråd sitter en miniatyrfarkost som spänner ut seglet. Det är en prototyp för denna som nu testats i Uppsala.

Den är i stort sett en självständig sattelit med styrförmåga, radiokommunikation och egen kraftförsörjning, men den väger bara ett halvt kilo.

-Vi är glada och stolta att nu ha demonstrerat att enheten, som var krävande nog att konstruera, verkligen gick att tillverka, säger Greger Thornell vid Ångström Space Technology Center i ett uttalande.