Digitalisering

Uppgifter: Cirka 2 000 anställda lämnar Twitter – kritiska system utan ingenjörer

Twitters nye ägare Elon Musk kräver stordåd av alla som vill fortsätta vara anställda på företaget. Foto: AP/TT
Twitters nye ägare Elon Musk kräver stordåd av alla som vill fortsätta vara anställda på företaget. Foto: AP/TT
Den nye ägaren Elon Musk inför tvärstopp för distansarbete på det sociala nätverket Twitter. Arkivbild Foto: Gregory Bull AP/TT
Den nye ägaren Elon Musk inför tvärstopp för distansarbete på det sociala nätverket Twitter. Arkivbild Foto: Gregory Bull AP/TT

Den nya ägaren av Twitter, Elon Musk, ställde ett ultimatum till personalen och krävde ”extrema insatser”. Nu rapporteras hundratals ingenjörer säga upp sig från företaget.

Publicerad

Enligt flera medier skickade Elon Musk ett nattligt mejl till personalen på Twitter. Budskapet var att endast de som är beredda att arbeta extremt hårt kommer att kunna jobba kvar.

”Endast exceptionella insatser kommer att anses acceptabla”, skrev han.

I mejlet uppmanades de anställda att svara om de ville vara del av ”det nya Twitter”. Personal som inte klickade ”ja” senast 23.00 på torsdagen, svensk tid, skulle få lämna företaget med tre månaders avgångsvederlag.

Mindre än 2 000 valde att stanna

Nu verkar många ha valt att lämna företaget. The Washington Post skriver att hundratals anställda vägrade att klicka ”ja” på mejlets ultimatum. Flera kritiska system bemannas nu bara av en, två eller noll ingenjörer, enligt tidningens anonyma källor.

– Jag vet sex kritiska system som inte längre har några ingenjörer, säger en före detta anställd till The Washington Post.

En majoritet av personalen som arbetar med att hitta desinformation, spam och falska konton har valt att lämna företaget, uppger en anställd till The Washington Post.

The Business Insider skriver att mindre än 2 000 av företagets cirka 4 000 anställda valde att stanna kvar.

Situationen ledde till att Elon Musk backade från sitt tidigare besked att anställda måste jobba på kontoret. Under torsdagen sa han i stället att de kan tillåtas att arbeta på distans om deras chefer intygar att de gör ”utmärkta bidrag” till företaget, skriver The Washington Post.

Planerar att hitta en annan vd

Den stora mängden anställda som vill lämna företaget oroar många av cheferna på Twitter, rapporterar flera medier. Ledningen försöker nu bestämma vilken personal som ska ombes stanna kvar.

Bolaget har också meddelat att företagets kontor stängs tillfälligt till måndag nästa vecka, utan att ge någon närmare förklaring.

Situationen har lett till farhågor om bolaget och den sociala plattformen kan fungera normalt. På Twitter har hashtaggen #RIPTwitter börjat trenda och många användare har meddelat att de går över till andra sociala medier, skriver The New York Times.

Elon Musk blev vd för Twitter den 27 oktober och har sedan dess hunnit säga upp ungefär 3 500 personer, enligt The Business Insider. Men han kanske inte blir långvarig på posten. Han har nyligen uppgett att han planerar att dra ner på sin tid i Twitter och hitta någon annan som kan leda bolaget, rapporterar CNBC.