Digitalisering

Twitter stämmer Musk – ”har skadat bolaget”

Efter alla turer – nu stämmer Twitter Elon Musk. Foto: David Talukdar/Shutterstock/TT
Efter alla turer – nu stämmer Twitter Elon Musk. Foto: David Talukdar/Shutterstock/TT

Twitter vill tvinga Elon Musk att genomföra sitt köp av bolaget. I en stämning anklagas Tesla-miljardären för att medvetet ha velat skada Twitter med sitt agerande kring affären. ”Det finns inga vinnare i den här såpoperan”, säger analytikern Dan Ives.

Publicerad

Musk gick i april ut med att han var beredd att köpa Twitter för 44 miljarder dollar, motsvarande omkring 440 miljarder kronor. Men i förra veckan förklarade han att han ville avbryta affären efter att ha uttryckt oro över den stora mängden spam- och fejkkonton som härjar på den sociala plattformen.

"Musk vägrar att fullfölja sina åtaganden gentemot Twitter och dess aktieägare eftersom överenskommelsen som han slöt inte längre tjänar hans personliga intressen", uppger företaget i stämningen.

Twitter skriver att Musk med sitt agerande medvetet har velat skada bolaget och att eventuella böter inte kan reparera den skada som han har åsamkat den sociala plattformen.

Väntad stämning

Stämningen kommer inte som en överraskning. Redan förra veckan, då Musk meddelade att han ville dra sig ur affären, sade Twitter att en stämning var att vänta.

"De sade att jag inte kunde köpa Twitter. Sedan ville de inte informera om fejkkonton. Nu vill de tvinga mig att köpa Twitter i domstol. Nu måste de informera om fejkkonton i domstol," twittrade Elon Musk häromdagen som svar på stämningshotet.

Twitter har tidigare bedyrat att mindre än fem procent av användarkontona är falska, men det anser Musk inte att företaget har lyckats visa. Tvärtom har den sociala plattformen gett vilseledande information, enligt Musk.

"Twitter har gjort allt i sin makt för att förse Musk med informationen han har efterfrågat," skriver bolaget i stämningen.

– På det hela taget har det inte funnits några vinnare i den här såpoperan sedan den drog i gång i april. Det har inneburit ett hårt slag för Musk och varit som en skräckfilm för Twitter, säger Dan Ives, analytiker på Wedbush, till AFP.

Twitter vs Musk – flera möjliga utfall

Stämningen har lämnats in till en domstol i delstaten Delaware och den rättsliga soppan kan sluta på flera olika sätt, påpekar han.

– Det finns en rad möjliga utfall som domstolen i Delaware kan komma fram till, bland annat förlikning, böter för brutet avtal eller att affären genomförs, säger Ives.