Populärteknik

Tv med 8k? Gulligt, Stallion har 600 miljoner pixlar

Stallion, får det lov att vara 46k-skärm? Foto: TACC
Stallion, får det lov att vara 46k-skärm? Foto: TACC

Att titta på tv-serier på skärmen som mäktar med en upplösning på 4k har blivit vardag för många. Nu sneglar specifikationsjägarna på 8k. Men även om 8k är det senaste så är det inget mot vad superskärmen i Texas mäktar med.

Publicerad

Många drömmer om en tv med bildupplösning på 8k. 7680x4320 pixlar knivskarp underhållning.

8k ger mer än 44 000 gånger högre upplösning än en vanlig 1080p-tv.

Det kan vara snurrigt när man pratar bildupplösning, HD-klar, 4k, 8k och så vidare. En fördel med 8k är att den är lämpad för större skärmar. Med högre upplösning kan detaljer som annars skulle upplevas suddiga på en stor skärm nu visas kristallklart.

Men trots att 8k är det senaste när det kommer till tv-teknik ligger den långt efter Stallion. En tv-skärm utvecklad av Texas Advanced Computer Center, ett forskningscenter vid University of Texas som är specialiserat på datorer med extrem prestanda.

Stallion – en bjässe

Stallion är enorm. En av världens högst upplösta skärmar med tile-teknik. Med tile menas att man kan hantera många fönster på en och samma skärm utan överlapp. Jaja, men storleken då? Här pratar vi upplösning om 46 080 x 12 960 pixlar, eller 597 megapixlar. Hade du stått i en butik för att köpa en hade handlaren pratat om 46k.

Det ska dock sägas att det här är inte en enda stor skärm – utan alla dessa pixlar är inbakade i 18 stycken 8k skärmar från Samsung. Man har byggt ett nät om 6x3 skärmar som mäter drygt 8,5 meter på bredden och 2,5 på höjden.

Skärmen styrs med programvaror som TACC själva har utvecklat. Klustret ger användarna tillgång till iögonfallande: 74gb grafikminne, 1,28 tb systemminne, 19 tb sammanlagd hårddisk samt 232 processorkärnor.

Häftiga specifikationer så klart, men syftet med superskärmen är att kunna visualisera stora mängder data på en extremt hög detalj- och kvalitetsnivå – ingen Netflixmaskin alltså. Nyligen presenterade TACC den nya uppdaterade Stallion. Då berättade visualiseringsspecialisten Jo Wozniak att den extrema upplösningen kommer göra att forskare framöver upptäcker detaljer som annars skulle ha gått dem förbi.

– De nya Stallion är perfekt för att visa upp ett virtuellt Angkor, vår fullständiga återskapning av den kambodjanska metropolen Angkor runt 1300 e.Kr. Stallion ger detta arbete liv och låter tittarna se de minsta detaljerna, säger historieprofessorn Adam Clulow.