Digitalisering

TV från Apple trolig efter Foxconnköp

Sharp har nyligen lanserat en 80 tums lcd-tv.
Sharp har nyligen lanserat en 80 tums lcd-tv.

Taiwanesiska Hon Hai med dotterbolaget Foxconn blir största enskilda ägare i japanska Sharp. Affären eldar på ryktena om en tv-satsning från Apple.

Publicerad

Sharps lönsamhet har varit minst sagt svag senaste tiden. Exempelvis ska en anläggning som var tänkt för produktion av stora tv-skärmar ställas om till produktion av skärmar för läsplattor.

Nu går taiwanesiska Hon Hai in i det japanska företaget och blir med 9,9 procent av ägandet den största enskilda ägaren. Dessutom köper Hon Hai hälften av Sharps andel i en lcd-fabrik i Sakai där Sharp tidigare ägt 93 procent och Sony 7 procent. Taiwaneserna tar nu över 46,5 procent av ägandet i anläggningen och förbinder sig att köpa 50 procent av de skärmar som produceras där.

Redan förra året valde Apple att vända sig till Sharp och andra japanska bildskärmstillverkare för att komma ur beroendet av koreanska Samsung, som man haft ideliga patentstrider med.

Med Hon Hai och Foxconn som intressenter i Sharp florerar nu allt fler rykten i it-pressen om att Apple kan komma att presentera en tv, byggd av Foxconn i Kina med komponenter från Sharp.