Digitalisering

TV: Apple - så började det

San Francisco, en blå låda och bussamtal till Vatikanen. Här är historien om hur Steve Jobs byggde upp världens största företag.

Publicerad

Han växte upp i rätt tid på rätt plats – i San Francisco i Kalifornien under 60- och 70-talet där det sjöd att experimentlusta och utvecklingsglöd i persondatorernas tidiga barndom.

När Steve Jobs var 14 år fick han sommarjobb på elektronikföretaget Hewlett Packard i Palo Alto. Där blev han bästa vän med den fem år äldre datateknikern Steve Wozniak som jobbade som stordatorprogrammerare.

De hade samma intressen – elektronik och datorspel.

Det första de gjorde tillsammans var att bygga en ”blå låda” som gjorde att man kunde tjuvkoppla sig in på telebolaget AT&T:s nät och ringa gratis långdistanssamtal. Historien säger att Steve Wozniak ringde till Vatikanen och utgav sig för att vara Henry Kissinger.

Steve Jobs började arbeta på datorföretaget Atari, byggde datorspel och gick tillsammans med Steve Wozniak med i Homebrew Computer Club i Palo Alto och träffade likasinnade.

De började fantisera om datorer med färre lösa delar än dåtidens byggsatsdatorer och med all intelligens på ett tryckt kretskort.

Enligt den officiella biografin var det Steve Jobs som var visionären medan Steve Wozniak var mer praktiskt och skeptisk.

Men Steve Wozniak lyssnade på Steve Jobs och i mars 1975 hade han allt klart – den kompakta persondatdorn Apple I med tio gånger fler funktioner än dåtidens motsvarighet och bara hälften så många delar.

Då var Steve Jobs 20 år och Steve Wozniak 25 och egentligen vill de bara imponera på kompisarna i Homebrew Computer Club. Med i gänget var också Ron Wayne,

Men de kände att de hade en unik sak i sina händer och året efter startade de tre kompanjonerna  företaget Apple Computer med en kapitalinsats på 1 300 dollar.

Pengar fick de ihop genom att sälja sina bästa privata grejer - Steve Jobs bil, en VW, och Steve Wozniaks avancerade HP-kalkylator.

Efter Apple I kom Apple II, som blev en succé och Apple III som blev en flopp.

Först 1984 introducerades Mac, Macintosh, den första kommersiella persondatorn med ett grafiskt gränssnitt som skulle förändra världen.

Resten är som ni redan vet historia.