Samhälle

Trump: ”Ericsson mutade Clinton”

Republikanernas Donald Trump. Foto: All Over Press
Republikanernas Donald Trump. Foto: All Over Press

Donald Trump anklagar Hillary Clinton för att ha tagit emot mutor från svenska telekomjätten Ericsson. Den svenska telekomjätten tillbakavisar anklagelserna - ännu en gång.

Publicerad

”2009 fick ett företag som kallas Ericsson tillåtelse från amerikanska regeringen att sälja telekomutrustning till flera förtryckarregimer, bland annat Sudan, Syrien och Iran. Vissa av dessa regimer använder den tekniken för att avlyssna och kontrollera sina egna invånare”.

Så formulerade sig den republikanska presidentkandidaten Donald Trump i ett tal i går. Att det var möjligt för Ericsson att sälja till dessa länder som stod under strikta sanktioner, menade Trump beror på att Bill och Hillary Clintons stiftelse tagit emot mutor från Ericsson.

Uppgifterna kommer ursprungligen från boken Clinton Cash, av författaren Peter Schweizer.

”Bill Clinton fick 750 000 för ett enda tal. Vem betalade honom? Ericsson. Ericsson har varken förr eller senare betalat Bill Clinton för ett tal”, sa Peter Schweizer i programmet Varney&co i tv-kanalen Fox Business News, i juni förra året.

Schweizers slutsats var att Ericsson genom att ge ett bidrag till stiftelsen fick Hillary Clinton, som då var utrikesminister, tillät Ericsson att sälja sin utrustning till länder som Iran.

Ericssons pressavdelning tillbakavisar uppgifterna i en skriftlig kommentar till Ny Teknik:

”Ericsson vill återigen förtydliga att kopplingarna som görs mellan anlitandet av Bill Clinton som talare och sanktionslättnader är felaktiga. Talet som refereras till skedde under ett kundevent som gick av stapeln i Hong Kong 2011 och som handlade om hur informations- och kommunikationsteknologi kan ge fler människor tillgång till utbildning.

President Clinton valdes från en lista av ett flertal potentiella talare då han uppfattades ha stark attraktionskraft hos målgruppen. Ersättningen för hans deltagande bör ses mot bakgrund av hans upplevda attraktionskraft hos målgruppen, platsen för evenemanget, samt att evenemanget pågick i två dagar.

Att detta tal skulle haft inverkan på sanktionslättnader är felaktigt. Ericsson följer de sanktioner som införts av såväl EU som av enskilda länder, till exempel USA”.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!