Populärteknik

Trio betalar hundratals miljoner för Spacex-resa till rymden

Tre personer har bokat in sig på världens första privatflygning till den internationella rymdstationen ISS. Trion betalar 458 miljoner kronor var för att få följa med Spacex rymdskepp upp och tillbaka.

Publicerad

Om ett år är det dags – då lyfter världens första privatflyg till ISS. Sedan 2001 har rymdturister kunnat åka med ryska rymdskepp upp, men nu är det dags för nästa steg.

De tre personer som har bokat sin plats på premiärturen är Larry Connor, fastighets- och techentreprenör från USA, den kanadensiska finansmannen Mark Pathy och den israeliska företagsledaren och tidigare stridspiloten Eytan Stibbe.

Avresa nästa år

Reseledare är den före detta Nasa-astronauten Michael López-Alegria, som numera arbetar för bolaget Axiom Space. Han är välkänd i rymdkretsar medan de övriga tre resenärerna är ”killar som helt enkelt vill åka till rymden”, enligt Axioms vd. För det betalar de 55 miljoner dollar var, vilket motsvarar 458 miljoner kronor.

Avresan äger rum i januari 2022. Resan till ISS, som sker med ett Spacex-farkost, kommer att ta mellan ett och två dygn. Sedan ska turisterna spendera åtta dagar på den internationella rymdstationen innan det är dags att ta sig tillbaka till jorden.

Femton veckors träning

Men det är inte fritt fram att bara hoppa ombord – varje rymdturist måste först klara medicinska tester och sedan genomgå ett femton veckor långt träningsprogram.

Axioms långsiktiga mål är att bygga och upprätthålla en egen rymdstation för turism, så att man inte ska vara beroende av ISS.

Men den här väldigt dyra rymdturismen är inte den enda som är på väg att växa fram. Ett alternativ utvecklas av bland andra Amazongrundaren Jeff Bezos företag Blue Origin. Då handlar det om korta turer upp i rymden, för att uppleva det viktlösa tillståndet, för att sedan åka tillbaka igen. Även Virgin Galactic, som ägs av Richard Branson, har liknande planer. De resorna skulle vara betydligt billigare och snabbare än de långturer som Axiom nu anordnar.