Populärteknik

Tobak, trevnad och tillbehör

Multi­verktyg för pipan. Piprökarens tre oumbärliga redskap finns samlade i ett fickverktyg: Chacoms pipkniv Dauphin. Stopparen används för att packa tobaken, spiken kan användas för att lufta stoppet om det blivit för hårt. Kratsen rensar ut rester av aska ur piphuvudet – att knacka ur pipan mot klacken är okultiverat. Pris: 200 kronor.
Mer fyr med fyra flammor. Att tända en grov cigarr i småblåst kan vara lika svårt som att elda kompost. Jetline Gotham Quad Flame har fyra butandrivna lågor och en inbyggd 8 mm rundskärssnoppare som alternativ till giljotin. Vid bättre väder kan tändaren gärna ersättas med tändstickor. Pris: 200 kronor.
Framtidens pipa. Världens bästa pipor görs av trä med traditionella metoder och estetik som gått igen i flera hundra år. Ändå vågar den kända fabrikanten Vauen leka med materialen. ”Purisme” har vänt huvudet upp och ner för balansens skull och kombinerar bästa briar-trä med kolfiber och akryl. Pris: 5 200 kronor.
Oljeborrning. Piprökning är en robust och handfast verksamhet. Inrökningen är viktig och skapar ett millimetertjockt kolskikt på pipans insida. När det efter hand börjar tjockna blir det dags att ta fram en pipbrotsch och ta tillbaka lagret till perfektion. Senior Pipe Reamer är ställbar från 16 till 20 millimeter. Pris: 400 kronor.
Totalkoll på cigarrförvaringen. Humidor Sentinel är ett kretskort med sensorer som monteras i humidoren och som tillsammans med en webbtjänst håller koll på miljön där cigarrerna lagras. Den kan till exempel skicka varningar via sms när temperatur eller fuktighet går utanför riktvärdena. I priset ingår ett års webb- och telefontjänst med mätdata lagrat i molnet. Alltså inte i rökmolnet. Pris: Endast intresseanmälan.
Avsnoppad med stil. De sammanbitna kofösare Clint Eastwood spelar klipper spetsen av sina rökverk med tänderna, men det är bara tufft på film. I verkligheten behövs giljotin för att ge ett rent och skräpfritt snitt och lagom stor öppning för att ge drag utan oljig smak. Xikar Xi1 Titanium cutter är bland det bättre man kan ha i fickan. Gjord i rostfritt stål och aluminium. Pris: 700 kronor.

”Min pipa har slocknat, förtorkat mitt snus, min sista cigarr blivit aska och grus.” Så skaldade Dan Andersson. Kanske var det inte bara bristen på kontanta medel som var problemet? Hade poeten uppnått mer njutbar, civiliserad rökning med rätt verktyg och tillbehör?

Publicerad

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här