Samhälle

Tidigare försvarsminister ska leda KI

Mikael Odenberg presenteras som ny ordförande för Karolinska institutet, under en pressträff på torsdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT
Mikael Odenberg presenteras som ny ordförande för Karolinska institutet, under en pressträff på torsdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Mikael Odenberg blir ny ordförande för Karolinska institutet. Han ska leda den nya styrelse som presenteras i kölvattnet av skandalen med kirurgen Paolo Macchirarini.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Karolinska institutets tillträdande ordförande Mikael Odenberg är generaldirektör för Svenska kraftnät och tidigare M-politiker. Han var försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering, men avgick 2007 efter en konflikt om besparingar inom försvaret.

Odenberg blir ordförande för den nya styrelsen för Karolinska institutet som presenteras i dag. Den tidigare styrelsen avsattes med anledning av Macchiarini-affären.

– Jag har varit sjukvårdspolitiker i 15 år, mellan 1976 och 1991. Nu är det inte sjukvårdsvärlden jag ska till, utan universitetsvärlden och den är jag inte lika bekant med, säger Odenberg när han ombeds beskriva sina kvalifikationer.

Sedan fortsätter han att recitera från sin meritförteckning:

– Jag har trots allt en viss erfarenhet av att leda stora organisationer, jag har en viss erfarenhet av statlig förvaltning och av myndighetsstyrning.

Läs mer om KI-skandalen här!

De senare punkterna är inte utan betydelse. I sin rapport kritiserade den självständige utredaren Sten Hecksher KI för att ha slarvat med de regler som styr all offentlig verksamhet.

– Man måste se till att de regelverk som kommer av att man är ett statligt universitet, och därmed en statlig myndighet, att det verkligen följs. Sedan måste man se till att man har goda rutiner både för rekrytering och för forskningsfrågor. Vi behöver också se till att kulturen är sådan att man håller etiken väldigt, väldigt högt, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Det var i september som hela förra styrelsen för Karolinska institutet fick sparken av forskningsministern.

Strikt formellt avgick styrelsens ordförande Lars Leijonborg frivilligt ett par dagar tidigare, men om han inte hade gjort det hade även han fått sparken, har ministern sagt.

Orsaken till Leijonborgs avgång var den oberoende utredning som visade att både KI och dess styrelse hade ett ansvar för vad som hände kring kirurgen Paolo Macchiarini.

Övriga styrelseledamöter som regeringen utser i dag är Liselotte Höjgaard, avdelningschef vid Rigshospitalet i Köpenhamn, Björn Stensaker, professor vid Universitetet i Oslo, samt Göran Stiernstedt, överläkare och tidigare nationell samordnare och utredare för sjukvården.