Digitalisering

Thailand vill betala stridsplan med kyckling

Inte kört för Gripen?
Inte kört för Gripen?

Thailand för samtal med både Sverige, Ryssland och Kina om köp av nya stridsflygplan, avslöjar Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra. Han säger också att Thailand vill betala med kyckling och andra jordbruksprodukter.

Publicerad

Det är webbtidningen The Moscow Times.com som i natt publicerade uppgifterna från nyhetsbyrån Bloombergs korrespeondent i Thailand.

- Först i slutet av mars kommer vi att bestämma oss. Utgången av flygplansaffären beror på om säljaren är villig att ta kycklingkött, spannmål, ris och andra jordbruksprodukter som betalning, sade premiärminister Shinawatra till pressen efter gårdagens uppgifter om att Thailand redan skrivit på ett preliminärt avtal med Ryssland om köp av 12 ryska Su-30.

Det är helt klart att en flygplansaffär är förknippad med omfattande motköpsavtal och i Thailands fall handlar det om att stimulera det thailändska jordbruket. Den thailändska regeringen har till exempel stödköpt ris till priser över marknadspris för att hålla de thailändska böndernas inkomster uppe.

Efter att EU, Japan och andra länder förra året stoppat importen av rått kycklingkött från Thailand på grund av fågelinfluensan har exporten av kycklingkött från Thailand fallit kraftigt.

Thailands flygvapen flyger i dag amerikanska F16-plan, men de anses börja bli ålderstigna. Enligt nyhetsbyrån AFX News kan Thailand tänka sig att köpa plan från flera leverantörer, inklusive en modernisering av F16-flottan.