Digitalisering

Telias bredband begränsar internet

Att inte gå ut med information om en förändring för DNS-trafik för vissa av Telias kunder kan vara ett brott mot operatörens egna avtal. Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Att inte gå ut med information om en förändring för DNS-trafik för vissa av Telias kunder kan vara ett brott mot operatörens egna avtal. Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Utan att informera kunderna har Telia satt upp en spärr i sitt bredband mot DNS-trafik utifrån. Detta kan bryta mot operatörens avtal.

Publicerad

Telia Sonera-kunder är nu upprörda efter att operatören infört en spärr för internettrafik utifrån till deras bredband. Kunder med avancerade system hemma som de har satt upp själva nås inte längre av så kallad DNS-trafik utifrån.

Fram till i förra veckan var DNS, den funktion som kopplar ihop domännamn och IP-adresser, öppet och obegränsat för Telias bredbandskunder. Men den 12 maj införde Telia spärren - helt utan att informera om den. Nu känner sig många kunder lurade.

Mats Dufberg, DNS-specialist på Stiftelsen för internetinfrastruktur, säger att Telia länge har haft problem med sin DNS-infrastruktur. Bakgrunden till spärren är ett problem som finns i Telias bredbandsroutrar.

– Det här är något som ignorerats under många år, säger han.

Problemet påverkar inte en genomsnittsanvändare, utan de som har mer avancerade lösningar hemma. Men det som är mest anmärkningsvärt med denna begränsning är att Telia inte har informerat sina kunder, menar Mats Dufberg.

Och när Telia svarar på kritiken så erkänner de att detta inte har gått rätt till.

– Vi är själva inte nöjda med hur den här processen har gått till. Vi har normalt sett väldigt utvecklade processer, men här har vi brustit, säger Hans G Larsson, informationschef på Telia.

Han konstaterar att Telia absolut borde ha informerat sina kunder i förväg om den här förändringen, som görs främst för att förhindra DDOS-attacker (attacker mot datasystem).

– Här känns det som att det är någonting som inte har klaffat i vårt arbetssätt. Det minsta vi kan göra är att informera kunderna i efterhand. Det fanns absolut ingen som helst tanke om att vi skulle smyga ut med det här, säger Hans G Larsson.

DNS-specialisten Mats Dufberg drabbades själv av blockeringen och han tycker att detta är sorgligt eftersom det är ännu ett steg mot att begränsa bredbandet för honom som vill ha en svårare dynamisk lösning.

– Man skulle ha informerat i förväg. Om det här nu begränsas av Telia så kan det lika gärna begränsas av fler, säger Mats Dufberg.

Att inte gå ut med informationen kan vara ett brott mot Telias avtal, något som operatören nu ska undersöka.

– Vi har ett möte om en stund där vi ska diskutera detta, vi får titta på om vi har stöd för detta i avtalet. Men av de signaler jag har fått så är det här reglerat i avtalet, säger Hans G Larsson.

Nu har operatören informerat på sin hemsida om att DNS-trafiken stängs, vilket beräknas vara genomfört den 19 juni.