Säkerhet

Taiwan ska spåra mobiler för att stoppa coronaviruset

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Landet blir först med att använda platsdata från invånarnas mobiltelefoner för att säkerställa att ingen bryter mot den obligatoriska karantänen.

Publicerad

Taiwan kommer att använda gps-data från mobiltelefoner för att säkerställa att de medborgare som satts i karantän inte bryter mot den, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Målet är att stoppa folk från att springa runt och sprida infektionen, säger Jyan Hong-wei som är chef för landets cybersäkerhetsdepartement till Reuters.

Med hjälp av landets mobiloperatörer kommer myndigheterna kontinuerligt att övervaka var berörda personers mobiler befinner sig. Om telefonerna avviker från hemadressen kommer ett larm att gå till polis och lokala myndigheter.

Jyan Hong-wei säger att myndigheterna kommer att uppsöka eller kontakta en avvikande person inom 15 minuter från att larmet går. Människor som sitter i karantän kommer också att ringas upp två gånger om dagen för att säkerställa att de inte stänger av eller lämnar sin mobil hemma.

Den som bryter mot karantänen i landet kan få böter på upp till en miljon taiwanesiska dollar, en siffra som motsvarar runt 344 000 kronor.

Taiwan har hittills lyckats kontrollera smittspridningen och har än så länge bara 108 bekräftade fall av covid-19.