Opinion

Sverige fortsätter locka investerare

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

INLEDARE. Sveriges rykte som en het plats på kartan för små teknikbolag – framför allt it-bolag – växer.

Publicerad

Nyhetsbyrån Reuters publicerade förra veckan en lång artikel om hur de svenska ny-företagen skåpar ut europeiska konkurrenter i jakten på startkapital. Siffror från europeiska riskkapitalföreningen visar att svenska bolag lockade så mycket som en femtedel av allt risk-kapital som investerades inom EU under de tre första kvartalen 2012, i absoluta tal. Bara företagen i Tyskland lyckades locka en större summa än de svenska.

Förhoppningen är förstås att vara tidigt ute som investerare i det företag som kan bli nästa Skype eller Spotify. Mojang, Wrapp, MySQL, QlikTech, Dice och Tradedoubler är några av de svenska bolag som radas upp i Reutersartikeln.

Och när jag själv nyligen hade tillfälle att träffa utrikesredaktören på The Wall Street Journal så var det två ämnen i Sverige som han var särskilt intresserad av att höra mer om: Sverigedemokraternas framfart och de många vassa, teknikföretagen.

Just nu pågår ett intensivt arbete med vår 33-lista, Ny Tekniks och Affärsvärldens gemensamma kartläggning av de unga, spännande teknikbolagen i Sverige. Vi granskar de för närvarande nästan 200 nominerade företagen, och det går att nominera ända till den sista februari.

Den 16 april offentliggörs årets 33-lista vid ett spännande evenemang i Stockholm.

I veckans Ny Teknik skriver Ulla Karlsson-Ottosson vad 33-listan har betytt för Rolling Optics, som tillverkar 3d-etiketter. Nu producerar företaget etiketterna i industriell skala. Resan från idé till produktion har varit en berg-och-dalbana, berättar företagets forsknings- och utvecklingschef Axel Lundvall.

Den här veckan får du också Ny Teknik Automation. Även äldre och väl etablerade tillverkande företag i Sverige arbetar förstås ständigt med innovationer. Ett exempel är SKF som sparar miljoner på att utnyttja egen kompetens om smörjning inom företaget, som Helen Ahlbom skriver om.

Det är inte bara it som är smart.