Digitalisering
Svenskt företag utmanar Google med bredband i glesbygd
Medan Google och Facebook funderar på lösningar för bredband till glesbygd, har redan Skövdeföretaget Forsway en hybrid som kombinerar satellit- och gsm-teknik.
Alla vill ha bredband. Även folk i glesbygden. Google funderar på användningen av heliumballonger i Project Loon och Facebook överväger solcellsdrivna drönare och satelliter för att koppla upp hela världens befolkning till nätet.
Samtidigt har Skövdebaserade Forsway en lösning som använder befintlig teknik. Det är en hybridlösning som kombinerar satelliter och mobilnät.
I Indien har 900 miljoner människor gsm-abonnemang, men inte ens 100 miljoner har bredband på minst 2 Megabit per sekund. Med den svenska lösningen kan en familj i glesbygden, som bara har gsm-täckning, använda sin tv-parabol och få en hög nedladdningshastighet från nätet med den svenska lösningen. Att skicka information ut till nätet går dock långsammare, eftersom det då är gsm-nätet som nyttjas.
- Men för många i exempelvis Indien och Afrika som bara har internet med en hastighet på 20-30 kbit/sekund, blir vår lösning en klar förbättring. Den ger då hastigheter i nedlänk på upp emot 1-3 Mbit/sekund. Och när fler nås av 3g-täckningen erbjuder vår lösning en högre hastighet på upplänken, säger Tobias Forsell, grundare och vd för Forsway.
Bolagets system består av en server (Mimir) , som installeras där upplänken till satelliterna sitter, programvara som hanterar datatrafiken, samt ett modem (Odin) som installeras ute hos slutkund. Företaget beskriver sin lösning i en illustration på hemsidan.
Servrarna och programvaran köps av internetoperatörer och digitaltv-operatörer som vill erbjuda bredband via satelliter. Medan modemen köps av konsumenterna.
En tv-parabol kan köpas för en hundralapp i många länder i Afrika och Asien. Forsways modem är än så länge betydligt dyrare, omkring 1000 kronor.
- Men när vi når volymer på 10 000 och 100 000, så kommer priset ner till ett par hundra kronor för modemen. Hushåll kan dessutom dela på ett modem, säger Tobias Forsell.
Skövdeföretaget har nyligen demonstrerat lösningen för ett antal företag och myndigheter i Indien.
- Vi åkte runt med en parabol och visade funktionen och har fått en första pilotorder. Den kunden, en indisk myndighet, har kontor i 600 000 byar där vår lösning skulle kunna användas.
Nästa steg för Forsway är att göra lösningen mer känd.
- Utvecklingen är så gott som klar. Men vi är ju ett litet bolag från Skövde, så det brukar vara lite motigt i början. Bara vi får visa upp tekniken så blir folk intresserade, säger Tobias Forsell.
Bolagets lösning är inte begränsad till gsm utan kombinationen med satellit kan även göras med wifi-lösningar, adsl, 3g och 4g. Forsways egna produkter kan hantera hastigheter på upp emot 50-70 Megabit/sekund.
Produktionen sker hos Flextronics i Linköping.
Utvecklingen av systemet har skett tillsammans med den Europeiska rymdstyrelsen, ESA, och förra året fick Forsway 4 miljoner kronor från Vinnova.
Bolaget riktar in sig mot marknader i vissa delar av Asien, samt Afrika, Latinamerika och Mellanöstern, och har redan kunder i bland annat Kongo, Nigeria och Sydafrika.