Digitalisering

Svenskar velar mest vid internetköp

Svenska konsumenter är mest veliga när det gäller att köpa varor på nätet. I snitt tar det tolv dagar från första klick till genomfört köp, enligt en ny undersökning.

Publicerad

– En stjärna i kanten för svenskarna, säger en ekonomiprofessor.

Det kan jämföras med tyskar som i snitt genomför köpet inom fem dagar, enligt en studie om köpbeteenden online från Tradedoubler. Nätannonsföretaget har analyserat åtta miljoner köp genom att följa hur europeiska konsumenter rör sig på nätet.

Längst tid tar svenskarna på sig för att köpa spel online, tre veckor. Innan köpet genomförs klickar den svenske konsumenten också på en rad olika undersidor, i snitt 29 stycken. Tyskarna genomför köpet redan efter två dagar, medan britterna klickar på lägst antal undersidor – bara tre i snitt.

När det gäller mode tycks svenskarna vara något djärvare och slår till redan efter 7 dagar, vilket kan jämföras med fransmännens 15.

Att svenskarna totalt sett ändå framstår som mest vaksamma är ett gott tecken, anser Richard Wahlund, professor på Handelshögskolan och specialiserad på ekonomisk psykologi.

– Det finns all anledning att vara försiktig, särskilt när det handlar om okända varumärken och sajter. Det är sunt att vara undersökande och fatta informationsbaserade beslut, säger Richard Wahlund.

Gilla Ny Teknik på Facebook