Digitalisering
Svenska Visage Technologies gör succé med ansiktsigenkänning
MWC. Det här svenska bolaget gör programvara för ansiktsigenkänning. Och Visage Technologies har redan lockat 200 kunder i över 40 länder.
Vid spärrarna utanför hall 1 står det "facial recognition", ansiktsigenkänning, på en skylt. Mobilmässan Mobile World Congress omgärdas av hög säkerhet. Tungt beväpnad polis patrullerar utanför entrédörrarna och nere i tunnelbanan. För att komma in måste man varje dag visa både den mässbricka man bär runt halsen och sitt pass. Men ett alternativ är låta arrangörerna scanna ens ansikte.
När jag för någon månad sedan registrerade mig för MWC fick arrangörerna den bylinebild vi på Ny Teknik använder när jag skriver krönikor. Väl på plats i Barcelona matchas mitt ansikte, via en kamera, mot den bilden och spottar ut resultatet på mindre än sekund. Jag får lov att komma in.
Att det sker så snabbt och så smärtfritt är både bra och dåligt. Tekniken är så praktisk att det är omöjligt att tänka sig att den inte kommer att bli standard på platser där vi idag använder biljetter, plånbok eller telefon för att få tillträde. Men samtidigt ger det upphov till tunga frågor om privatliv, övervakning och integritet. På MWC var jag tvungen att godkänna hela proceduren, men rapporterna om hur tekniken kan komma att användas - och redan används - i exempelvis Kina skrämmer.
En som tror att utvecklingen är oundviklig är Dragana Krcum, marknadschef på Linköpings-bolaget Visage Technologies. Visage, som är på plats på MWC, gör programvara för ansiktsspårning, ansiktsanalys (som hurvida man är glad, arg eller i något annat känsloläge) och ansiktsigenkänning.
- Till viss del borde vi alla vara lite rädda. Det är en ny teknik och det saknas fortfarande kunskap om det här. Men det finns också regelverk, som (nya dataskyddslagen) GDPR i Europa. Det kommer att få folk att känna sig mer trygga tror jag.
Visage erbjuder eftertraktad teknik
Den teknik Visage erbjuder är eftertraktad. Under 2016 omsatte de 8,5 miljoner kronor, upp från 3,3 miljoner kronor 2014. De har över 200 kunder i över 40 länder, bland dem Coca-Cola, Canon, BMW och Fujitsu. Många av kunderna använder Visages programvara för marknadsföring och försäljning. Med ett utvecklingsverktyg kan de införliva Visages teknik i sina egna produkter.
- Man kan till exempel läsa in ansiktets egenskaper för att uppskatta ålder och kön, eller för att lägga på make up innan man gör ett köp. Men sedan har vi också många kunder som vill ha den här tekniken av säkerhetsskäl.
En sådan kund är svensk polis, som tillsammans med bland andra Nationellt forensiskt centrum och Visage genomfört projektet Deep Visual Biometrics. Projektet gick ut på att använda djupinlärning, en populärt fält inom artificiell intelligens, för att kunna identifiera enskilda individer i en folksamling.
- Ansiktsigenkänning och biometri är bra verktyg, men det handlar om att hitta balansen mellan skydd av människor och graden av intrång i den personliga integriteten. Övervakningen ska inte användas mer än vad som är absolut nödvändigt, har Björn Hessmo vid Nationellt forensiskt centrum sagt i en artikel på Linköpings universitets hemsida.
Många mobiltelefontillverkare - som Apple och Samsung - har börjat bygga in ansiktsigenkänning i sina egna enheter och Dragana Krcum är övertygad om att det bara är början.
- I framtiden kommer det här att finnas i varje applikation, mobiltelefon och surfplatta.