Startup

Svenska Tobii först med ny Windows 10-teknik

Tobiis produkt Eye Tracker 4C blir den första på marknaden med stöd för Eye Control-funktionen i Windows 10. Foto: Tobii
Tobiis produkt Eye Tracker 4C blir den första på marknaden med stöd för Eye Control-funktionen i Windows 10. Foto: Tobii
Tobiis vd Henrik Eskilsson Foto: Tobii
Tobiis vd Henrik Eskilsson Foto: Tobii

Windows 10 ska uppdateras med inbyggt stöd för ögonstyrning. Eye Tracker 4C, utvecklad av svenska Tobii, är den första produkten som stödjer den nya tekniken.

Publicerad

(Artikeln har uppdateras med en ny rubrik.)

Microsoft planerar att lägga till inbyggt stöd för ögonstyrning i sitt operativsystem Windows 10.

Uppdateringen, som väntas komma under nästa år, är framför allt avsedd som ett stöd för personer som lider av ALS och andra nervsjukdomar.

Med den nya Windows 10-funktionen Eye Control blir det exempevis möjligt att öppna program genom att fästa blicken på specifika ikoner på skrivbordet, eller att skriva text genom att titta på olika bokstäver på ett virtuellt tangentbord.

Läs mer:

Beskedet om Microsofts satsning är goda nyheter för det svenska Tobii. Bolaget började att utveckla ögonstyrningsteknik 2001, och är en av programvarujättens samarbetspartners sedan tidigare.

Nu står det klart att Tobiis produkt Eye Tracker 4C blir den första på marknaden med stöd för Eye Control-funktionen i Windows 10.

Eye Tracker 4C, som främst är avsedd för pc-spelare, kan användas för att spåra användarens huvud- och ögonrörelser simultant.

Tobii:s egenutvecklade chip för ögonspårning, Tobii Eyechip, är inbyggt i Eye Tracker 4C, som ser ut som en liten list som placeras i höjd med skärmen.

Just nu pågår tester för att säkra att Eye Tracker 4C fungerar tillsammans med hårdvara från pc-tillverkare som bland annat Acer och Alienware, enligt Tobii.

Läs mer:

Beskedet om att Tobii fördjupar sitt samarbete med Microsoft fick det svenska bolagets aktie att rusa på onsdagen.

Ett av det svenska bolagets långsiktiga mål att göra ögonspårningsteknik till en naturlig del av konsumenttekniken i vår vardag.
Att Microsoft nu lägger till inbyggt stöd för ögonstyrning i Winows 10 är en ”avgörande milstolpe” för Tobii, enligt bolagets vd Henrik Eskilsson.

– Samarbetet visar tydligt på värdet av ögonstyrning och är ett stort steg framåt i vårt långsiktiga arbete mot höga volymer, säger han.

”33-listan boost för hela teamet”

År 2008 tog Ny Teknik och Affärsvärlden fram den första 33-listan. Tobii var ett av bolagen som korades till landets mest lovande teknikbolag det året. I dag, snart ett decennium senare, minns bolaget utmärkelsen med stolthet.

– Vi var en del av den svenska startup-scenen som växte fram när allt tog fart igenom efter millennieskiftet, och det var så klart väldigt roligt och värdefullt för Tobii att uppmärksammas som ett ungt lovande teknikbolag, säger Sara Hyléen, kommunikationschef på Tobii.

Vad har 33-listeplacering betytt för er under åren?

– Vi har fått en rad utmärkelser för våra tidiga framgångar. Den största effekten är att hela teamet får en ”boost” och kan känna sig stolta över att få erkännande på att vi gör bra saker.