Digitalisering
Svenska Quixel bakom fotorealismen i nya Lejonkungen
För att kunna animera de superrealistiska miljöerna i den nya filmatiseringen av Lejonkungen har produktionsbolaget MPC återigen vänt sig till det svenska startupföretaget Quixel.
Under sommaren har Disneys nyfilmatisering av Lejonkungen fyllt biografer världen över. Den datoranimerade filmen beskrivs som ett enormt teknikkliv, och en av aktörerna att tacka är det svenska startupföretaget Quixel.
Bolaget har utvecklat en egen 3d-skanningsteknik för att skapa högupplösta modeller av föremål och material. Dessa samlas sedan i en databas som kallas för Megascans, och används av bland annat filmbolag och spelutvecklare. Det fungerar lite som ett digital rekvisitaförråd. Tekniken gav Quixel en plats på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista förra året.
– I Lejonkungen finns mycket öken, stora stenytor och alla tänkbara olika objekt du kan hitta på de kenyanska slätterna. I stor utsträckning bygger det på högupplöst inskannat material från oss, säger Quixels vd och grundare Teddy Bergsman.
Animationerna och specialeffekterna i Lejonkungen är framtagna av det brittiska produktionsbolaget MPC. De använde sig av Quixels databas redan i den Oscars-belönade filmatisering av Djungelboken från 2016, och förnyade samarbetet när produktionen av Lejonkungen drog igång.
Fast den här gången var ambitionerna ännu större.
– Jag skulle säga att arbetet med Lejonkungen är rätt så banbrytande. Det du upplever på skärmen är i hög grad fotorealistiskt, men i större utsträckning än någonsin byggdes miljöerna på ett helt datorgenererat sätt, säger Teddy Bergsman.
Bäddar för ett genombrott
Medan karaktärerna i filmen omsorgsfullt skulpterats för hand av MPC:s grafiker, har världen där Simba och de andra djuren befinner sig mer eller mindre byggts med hjälp av en ny automatisk teknik som tagit fram för filmen. Datorerna har ritat upp en värld på tusentals kvadratkilometer, och väckt den till liv genom att använda inskannade högupplösta 3d-material från Quixels databas.
– De har tagit fram algoritmer som genererar träd, stenar, klippor och bygger terrängen från ingenting. En dator tänker ut hur världen ska se ut och bete sig, sedan använder de vårt inskannade material från Megascans för att ge objekten liv, säger Teddy Bergsman.
De vackra miljöerna i Lejonkungen bäddar också för ett genombrott i en annan bransch. Metoderna som MPC använt för att skapa filmen är i stor utsträckning hämtade från spelbranschen, och på sikt kommer samma avancerade grafik att bli möjlig även där, tror Teddy Bergsman.
– Det är väldigt roligt att vi når den typen av fotorealism, och det som eggar mig ännu mer är att vi snart kommer att nå den här nivån av realism i dataspel. Då är konvergensen fullbordad. Plötsligt finns det ingen skiljelinje mellan film och spel och en möjlighet att börja kombinera de två medierna en gång för alla, säger han.