Populärteknik

Svenska ljudgeniet prisas

2006 fick Lars Liljeryd Stora Teknikpriset. Nu belönas han av IEEE för 'enastående insatser inom konsumentelektroniken'.
2006 fick Lars Liljeryd Stora Teknikpriset. Nu belönas han av IEEE för "enastående insatser inom konsumentelektroniken".

Lars Liljeryd och två kollegor har belönats med ett prestigefullt pris från den världsomspännande ingenjörsorganisationen IEEE. Det är första gången utmärkelsen går till en svensk.

Publicerad

Lars Liljeryd är välkänd i ljudkretsar men inte av allmänheten. Ändå kommer en stor del av de flesta svenskar och miljontals människor runt om i världen i kontakt med hans teknik varenda dag.

Det handlar om HE-AAC som är en kodare för digitalt ljud som används i allt från mobiler och digitalradio till dvd, TV och datorer. Med den kan digitalljud komprimeras mycket effektivt med i stort sett bibehållen ljudkvalitet.

Nu har Lars Liljeryd tillsamman med Martin Dietz och Kristofer Kjörling belönats med årets upplaga av IEEE Masaru Ibuka Consumer Electronic Award som går till personer som gjort "enastående insatser inom konsumentelektroniken".

I motiveringen till utmärkelsen sägs att de tre pristagarna har hjälpt till med att sätta standarden för högkvalikativ ljudkomprimering i dagens mobiler och digitala apparater.

- Kristofer och jag är de enda svenskar som någonsin fått denna eminenta utmärkelse och detta är vi stolta över, säger Lars Liljeryd i ett mail till Ny Teknik.

Tekniken som nu belönas är en vidareutveckling av en idé som Lars Liljeryd fick för 17 år sedan.

- När mp3-musiken dök upp insåg jag att komprimeringen kunde göras mycket effektivare. Tricket är att filtrera bort det mesta av diskanten och sedan återskapa den vid lyssning. Då kan en redan komprimerad mp3-fil göras hälften så stor och fortfarande låta lika bra, berättade Lars Liljeryd när han 2006 fick Stora Teknikpriset.

Då arbetade Lars Liljeryd tillsamman med de två övriga pristagarna i företaget Coding Technologies som han startade 1997. Ett företag som 2007 köptes av Dolby för 1,6 miljarder kronor.