Digitalisering

Svensk värmekamera i kampen mot svininfluensa

Kameran ställs upp i ankomsthallen.
Grön färg signalerar feber

En svensk värmekamera deltar nu i kampen mot spridningen av den nya influensan. På flygplatser i asiatiska länder larmar den när bilden på en nyanländ resenär slår om till grönt och signalerar feber.

Publicerad

Feberkontroll av nyanlända flygpassagerare med hjälp av värmekameror. Det är ett av många vapen som används vid flygplatser världen över för att hindra spridningen av den nya influensan H1N1, allmänt kallad svininfluensan.

På de stora flygplatserna i Asien tjänstgör en svensk värmekamera, specialutvecklad för att på bara någon sekund identifiera personer med feber, och i och med det potentiella smittbärare. Bakom utvecklingen ligger Stockholmsföretaget Flir, som utvecklade kameran när rädslan för spridning av den smittsamma lungsjukdomen Sars och senare fågelinfluensa drog över världen. Företaget är specialiserade på värmekameror för en mängd tillämpningar, däribland medicinska, och har många kunder i de asiatiska länderna. Vid flygplatser i Kina och Singapore finns kameror i bruk alltsedan år 2003.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här