Digitalisering

Svensk tv-box hittar

världens alla kanaler

Riskkapitalbolaget Industrifonden investerar 9 miljoner kronor i den unika svenska digitalboxen Lyngbox som automatiskt uppdaterar positionerna till alla tv-satelliter och hämtar teknisk information till 18.000 tv-kanaler.

Publicerad

- Lyngbox löser ett stort problem med inställning av satellit-tv-kanaler. Den ger en unik användarvänlighet för dem som vill ha ett stort utbud av fria satellit-tv-kanaler runt om i världen, säger Lennart Gustafson, investeringsansvarigt på Industrifonden.
Lyngbox är i princip en satellitmottagare som över internet gör automatiska hämtningar och uppdateringar av information från världens största internetsajt för satellit- och kanalinformation Lyngsat.com.
Med en motordriven parabolantenn kan man med Lyngbox mycket enklare än tidigare pejla in satellitkanalerna.
Fjärrstyr över internet
Eftersom Lyngbox är internetuppkopplad kan man också styra den över internet och till exempel starta inspelning av program på boxens 160 GB stora hårddisk även när man inte är hemma.
Lyngbox är hd-tv-klar och klarar både hd-tv-formatet 720p och 1080i från alla kanaler och från både satellit och marknät. Den kodar både i mpeg2 och mpeg4.
Boxen har en dvb-t-mottagare för de fria kanalerna i det digitala marknätet med automatisk kanaluppdatering. Den har också en ca-modul för att med Boxerkort kunna se betal-tv i det svenska marknätet.
Boxen börjar säljas i höst och kostar cirka 6.000 kronor. De ursprungliga planerna var en försäljningsstart i februari, men nu skjuter man upp starten till i höst.
Sveriges satellitkung
Bakom Lyngsat och Lyngbox står "Sveriges satellitkung" Christian Lyngemark.
Han berättar för Nyteknik.se att han började bygga upp Lyngsat för tolv år sedan som en hobby men att han ganska snart bildade ett aktiebolag kring sajten när han såg hur stort intresset var och att det gick att sälja reklamplats.
- Jag får över 150 mejl varje dag med uppdateringar om satellitpositioner och kanalinformation, både från amatörer och proffs. På sajten har jag över en halv miljon sidvisningar per dygn, säger Christian Lyngemark.
Nokias gamla boxspecialister
Själva boxen har han utvecklat tillsammans med den europeiska rymdstyrelsen ESA, set-top-boxspecialisten 27M Technologies i Linköping, satellitmodemföretaget Forsway Scandinavia i Skövde samt webbutvecklingsföretaget Swecrown i Stockholm.
27M Technologies har sitt ursprung i Nokias tidigare digitalboxverksamhet och är nu ett helt fristående företag som tillverkar digitalboxar åt flera av Europas elektronikföretag.