Övriga nyheter

Svensk reningsteknik ger fler felfria kretsar

Miriam Åslin på Xzero går igenom testutrustningen på Clarkson-universitetet tillsammans med professor Chris Bellona, i mitten, och en student. Foto: Astrid Pijak
Miriam Åslin på Xzero går igenom testutrustningen på Clarkson-universitetet tillsammans med professor Chris Bellona, i mitten, och en student. Foto: Astrid Pijak

Ultrarent vatten är ett måste vid halvledartillverkning. En svensk vattenreningsteknik ska nu testas vid tre världsledande centra för nästa generation chipfabriker.

Publicerad

Världen över förbereder sig halvledarjättar för att tillverka kretsar på kiselskivor med diametern 450 mm. I dag är den 300 mm. Uppgången i storlek gör att dubbelt så många kretsar kan tillverkas på varje skiva. Men smakar det så kostar det. Prislappen för en fabrik beräknas till 100 miljarder kronor.

Samtidigt med uppgången i storlek tar många tillverkare också steget till att rita upp kretsmönstren med ännu smalare linjer än tidigare. Med linjebredder i området 20 nanometer (20 miljarddels meter) kan minsta lilla förorening förstöra en krets. Resultatet blir ännu högre kostnader. Partikelfri luft liksom ultrarent vatten för att skölja kiselskivorna mellan tillverkningsstegen är därför viktigare än någonsin.

Lösningen kan vara en vattenreningsteknik som utvecklas av svenska Xzero. Tekniken, som heter membrandestillation, har nyligen väckt intresse från dem som arbetar med tillverkningsteknik för de större kiselskivorna.

I år tillverkar företaget sex mindre testanläggningar som ska utvärderas vid olika forskningscentra. Fyra av dem levereras till den pilotfabrik för 450 mm kiselskivor som byggs vid det europeiska forskningsinstitutet för nanoelektronik, Imec.

– Ytterligare en ska till en global halvledarjätte, namnet får vi inte avslöja, säger Miriam Åslin, projektansvarig vid Xzero.

Redan i januari skickades den första utrustningen till Clarkson-universitetet i Potsdam, New York, som deltar i det så kallade 450-projektet. Utvärderingen leds av Chris Bellona som forskar på vattenrening med membranteknik.

Hur intressant är företagets innovation?

– Membrandestillation är väldigt effektiv när det gäller att få bort de flesta föroreningar ur vatten. Dessutom fungerar den vid lägre temperaturer än traditionella destillationsmetoder och har inte samma problem med nedsmutsning av membranen, säger Chris Bellona.

I Sverige finns en pilotanläggning vid Sjöstadsverket utanför Stockholm. Här har KTH och miljöinstitutet IVL visat att tekniken effektivt filtrerar bort läkemedelsrester som dagens reningsverk inte klarar av. Det gäller även miljöskadliga silvernanopartiklar som i dag når reningsverken via avloppsvattnet.

För att tekniken inte ska bli för energikrävande och dyr krävs tillgång till spillvärme, konstaterar såväl IVL som Chris Bellona. Det lär inte vara något problem vid halvledartillverkning där många av processtegen sker i heta ugnar.

– Vår utmaning nu är att visa att vår teknik kan ta bort partiklar som är mindre än 20 nanometer. Det går inte med någon annan teknik som på marknaden, säger Miriam Åslin.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Så fungerar membrandestillation

  • Vattnet som ska renas hettas upp till runt 80 grader. Då förångas vattnet. Ångtrycket gör att vattenmolekylerna kan passera genom ett vattenavstötande membran med mikrometersmå porer. På andra sidan membranet finns en kyld yta, där vattenmolekylerna kondenserar. Andra molekyler eller partiklar kan inte passera membranet.
  • ”Vattnet bara rinner ner, helt rent från föroreningar,” säger Aapo Sääsk, grundare av miljöteknikföretaget Xzero, som har utvecklat tekniken.
  • Membrandestillationstekniken skiljer sig från andra membrantekniker, där vattnet trycks genom membranet. Den skiljer sig också från vanlig destillation där vattnet, kokas och föroreningarna följer med, påpekar Aapo Sääsk.