Digitalisering

Svensk åklagare vittnar till stöd för Assange

Kommer Wikileaks grundare Julian Assange att utlämnas till Sverige? I dag tas förhandlingarna i London upp igen. Den för detta överåklagaren Lars-Erik Alhem är kallad som expertvittne av försvarssidan. 

Publicerad

I dag klockan elva svensk tid drog förhandlingarna i Belmarsh Magistrates Court i London igång igen.

Wikileaks Julian Assange är anklagad för sexbrott i Sverige och den brittiska domstolen ska nu avgöra om han ska utlämnas till Sverige, i enlighet med en europeisk arresteringsorder. Detta för att svara på den svenska åklagaren Marianne Nys frågor.

I morgon kommer den svenske före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem, tillika ordförande i Brottsofferjourens riksförbund, att finnas på plats i domstolen i London. Han är numera skribent och bloggare och debatterar rättssäkerhetsfrågor. Efter att han hade bloggat om Assangefallet blev han kontaktad av Julian Assange svenske advokat Björn Hurtig.

- Jag har inte tagit ställning. Jag ska höras som ett oberoende expertvittne, säger han till Ny Teknik i dag måndag.

Sven-Erik Alhem säger att det han kommer att vittna om gäller procedurfrågor i Sverige.

- Jag kommer att berätta hur jag själv som åklagare själv hade handlagt ett liknande fall, säger han.

Mer än så vill han inte yppa om vilken kritik han avser att rikta mot åklagarna som handlagt fallet i Sverige, innan han avgett sitt vittnesmål. Detta väntas ske efter lunchtid i morgon tisdag.

Två svenska kvinnor har anklagat Julian Assange för sexuellt ofredande respektive våldtäkt. I det ena fallet påstås han inte ha använt kondom trots att kvinnan bett om det, och i det andra fallet påstås han ha inlett samlag, när kvinnan sov. Kvinnornas advokat är Claes Borgström.

Själv har Julian Assange förklarat sig oskyldig. När tidningen The Guardians redaktionschef Ian Katz frågade honom varför han inte återvänder till Sverige för att svara på åklagarens frågor, sa Julian Assange:

– Det svenska systemet är ruttet. Situationen i Sverige liknar en dålig sciencefiction-film. Glöm allting om ett allmänt rättsväsende – vi har att göra med den radikala feministversionen av Saudiarabien”.

Julian Assange brittiska kändisadvokat Mark Stephens har också uttalat att Assange är rädd för att han i ett nästa steg utlämnas till USA från Sverige, om brittiska myndigheter beslutar att han ska lämnas över till svensk polis.

I USA utreder polis och åklagare flera läckor av amerikanska hemliga dokument. Exempelvis av 250 000 diplomattelegram och hundratusentals amerikanska dagboksrapporter som gäller den amerikanska militära närvaron i Irak och Afghanistan.

Förhandlingarna i London pågår i dag och i morgon. Därefter ska de brittiska domarna fatta beslut. Om det blir till Assange nackdel kommer det att överklagas, uppger Mark Stephens till media.

Julian Assange försvarsadvokat Mark Stephens anser att svenska åklagare inte kan få  hans klient utlämnad,  på grund av blotta misstanken om brott. För detta krävs att åtal har väckts, menar han.

Läs försvarets inlaga till domstolen här 

Julian Assange:

Wikileaks ansikte utåt är född i Townsville i australiska Queensland 1971. Han har bakom sig en karriär som programmerare, hacker, journalist och han har varit bosatt i en rad länder. Själv beskriver han sig som chefredaktör för sidan Wikileaks.org och den som har sista ordet vid publiceringar.

Sidan står bakom en lång lista med tunga avslöjanden. Det senaste om krigsloggarna från Afghanistan beskrivs som en av de största läckorna i amerikansk historia. Julian Assange är en av dem som själv finaniserade Wikileaks tills man växte i början av 2010, då man blev beroende av pengar utifrån.