Övriga nyheter

Strunta i kredtikortet och betala med ditt ansikte

Förra veckan släppte det finska nystartsbolaget Uniqul en Youtube-film som visar upp en reklamfilm för ett nytt betalsystem.

Publicerad

I Uniquls tänkta framtid har ansiktet blivit det nya kreditkortet. Vid incheckning på flygplatsen eller på lunchrestaurangen ska en biometrisk skanner läsa av vem du är och systemet drar sedan pengarna från ditt konto eller registrera din flygbiljett.

Det finska bolaget har tekniken på plats, men hindrena innan framgången kan skördas är många, både ekonomiska och psykologiska.

Affärerna som ska ta betalt på det nya sättet måste investera i dy utrustning. Dessutom måste kunderna, i en tid där medvetenheten om övervakningen ökar, registrera sina ansikten i en kommersiell databas. 

Adam Clar Estes på Gizmodo har skrivit en läsvärd artikel om problemen, eller utmaningarna som de kallas i näringslivet, om företag som investerar i ansiktsigenkännings-teknik.

På en bankomat-konferens i London i somras kunde ett amerikanskt säkerhetsbolag visa upp en bankomat där uttagen görs med ansiktsigenkänning i kombination av uppvisande av en QR-kod.  

Det finns även appar till smarta telefoner som använder ansiktsigenkänning som lösenord. Men enligt ett test från USA Today så gick det lika bra med att visa upp ett fotografi på telefonens rättmätiga ägare för att öppna upp telefonen.