Premium

Strålsäkerhetsmyndigheten tror inte på genombrottet i Tjernobyl

Det schweiziska företaget tror att de skulle kunna återställa hela Tjernobylområdet på fem år, men Strålsäkerhetsmyndighetens expert är tveksam inför Exlterras beskrivning av metoden. Foto: Ben Fairless
Patrick Isaksson är utredare inom svåra haverier på Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: SSM

Exlterra hävdar att deras nya metod sänkte strålningsnivån i Tjernobyls jord med 37 procent på ett år. Strålsäkerhetsmyndighetens expert är dock skeptisk. “Jag tycker att allt det här verkar väldigt skumt”, säger Patrick Isaksson till Ny Teknik.

Publicerad

Ukraina har gett statligt ägda SSE Ecocentre ansvaret för att övervaka strålningen och dess miljöpåverkan i Tjernobylområdet. Nu samarbetar de med det schweiziska företaget Exlterra som har använt ny teknik för att sanera marken kring kärnkraftverket. 

Med start 2019 applicerades metoden som de kallar Nucleus Separation Passive System (NSPS) på en hektar mark inom den stängda zonen. Enligt Exlterras pressmeddelande hade de ett år efter installationen lyckats sänka strålningsnivån i jorden med 37 procent, och i luften sjönk strålningen med 47 procent.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här