Digitalisering
Största piratsajten
är polisanmäld igen

Nu har svenska The Pirate Bay - världens största sajt för nätpirater - polisanmälts igen av skivbolagens världsorganisation IFPI. Anmälan görs ett år efter att IFPI först gick till svensk polis för att få stopp på nedladdning av piratkopierad film och musik.
- Antalet användare har nära på fördubblats sedan vi gjorde vår första polisanmälan i januari 2006, och antalet delade filer har nästan femdubblats, konstaterar Lars Gustafsson, vd för svenska delen av IFPI, International Federation of the Phonographic Industri, som representerar nästan alla skivbolag i Sverige.
Han är starkt bekymrad över att The Pirate Bay - trots pågående förundersökning, husrannsakan och polisens beslag av servrar i maj 2006 - är i gång igen och dessutom har vuxit kraftigt i omfattning.
IFPI lämnade i slutet av januari därför in en ny polisanmälan till kammaråklagare Håkan Roswall, som leder förundersökningen mot Gottfrid Svartholm och Fredrik Neij, personerna bakom sajten.
Nekar till anklagelserna
Gottrid Svartholm och Fredrik Neij, samt ytterligare en person, har delgivits misstanke om "medhjälp till brott mot upphovsrättslagen".
Men samtliga nekar till anklagelserna.
- De är desperata, säger Gottfrid Svartholm.
- IPFI försöker komma åt oss så fort de ser en öppning. Men förmodligen kommer polisanmälan att läggas ned, säger han.
Han berättar att både han och Fredrik Neij valt att inte svara på polisens frågor i förhören.
I den nya anmälan kräver Lars Gustafsson på IFPI att åklagaren vidtar åtgärder för att stoppa vad man kallar "den alltjämt pågående brottsliga verksamheten".
Ska polisen stoppa hemsidan igen? Göra en ny razzia?
- Ja, helst, det är ju vad vi önskar i våra våtaste drömmar. Men jag kan tänka mig att grabbarna pillat med grejerna så att det blir komplicerat att komma åt det, säger Lars Gustafsson.
Men en razzia ledde ju ingen vart. Tvärtom har ju antalet användare nästan fördubblats.
- Gör man nya tillslag stoppar man verksamheten ett tag.
Förundersökningen drogs igång efter polisanmälningar, inte bara från IFPI, utan också från bland andra den amerikanska filmbolagsorganisationen MPAA, vars tekniker nyligen också undervisade svenska poliser
i Solna i hur man jagar nätpirater. Förundersökningen gäller perioden den 1 juli 2005-31 maj 2006. Men IFPI vill nu också att eventuella brott begångna tiden efter razzian ska räknas med i polisutredningen.
Åklagaren Håkan Roswall vill inte kommentera den nya anmälan.