Digitalisering

Största pc-tillverkaren vill lämna marknaden

HP och vd:n Leo Apotheker ger sig. Foto: Scanpix
HP och vd:n Leo Apotheker ger sig. Foto: Scanpix

Tuffare marknad gör att världens största pc-bolag, Hewlett-Packard, väljer att kasta in handduken. ”Det kommer att ske stora förändringar på den här marknaden”, säger Ranjit Atwal, analytiker på Gartner.

Publicerad

För Ranjit Atwal, analytiker på Gartner var beskedet inte helt oväntat. Han har väntat att något liknande kan hända. Pc-marknaden har blivit allt tuffare. Även om Hewlett-Packard har lyckats hålla sig kvar i toppen på marknaden så har mindre spelare kommit allt närmare.

- Det räcker inte längre att ha en bra hårdvara. Konkurrensen har hårdnat och konsumenterna är kräsna. Det kommer att ske stora förändringar på den här marknaden. Små spelare kommer att komma upp snabbt och utmana, säger Ranjit Atwal, till Affärsvärlden.

Beskedet ger också en stark signal på vad bolaget är på väg. HP går mot att bli ett tjänst- och mjukvarubolag istället för ett hårdvarubolag.

Dessutom berättade bolaget att vill lägga ned det område som många ser som så viktigt just nu, verksamheterna inom platta tryckskärmsdatorer, så kallade surfplattor, och smarta mobiler.

- De inser att det finns andra som mycket snabbare kommer att kunna ta fram produkter som konsumenterna vill ha. De kan inte hänga med i utvecklingen, säger han.

Totalt kommer förändringarna att kosta 1 miljard dollar och omstruktureringarna kommer att ta några kvartal att genomföra.

Samtidigt planerar bolaget att köpa mjukvarubolaget Autonomy. Mjukvaruutvecklingen är i dagsläget mycket liten.

Till en början kommer pc-verksamheten att separeras från den övriga verksamheten. Om någon är intresserad att köpa bolaget vet inte Ranjit Atwal.

- Det är svårt att se någon som direkt vill köpa av den verksamheten.  Kanske skulle ett bolag som Lenovo vara intresserad men de kan klara av att ta marknadsandelar utan att köpa den verksamheten. Kanske kan den delen vara intresserant om priset pressas kraftigt, säger han.

Framöver väntas bara en minimum tillväxt på marknaden. Aktörerna på den här marknaden måste röra sig mer mot program och mjukvara.

Hewlett-Packard redovisade samtidigt sitt resultat som landade på ett justerat resultat per aktie på 1:10 dollar för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2010/2011 (0:98).

Marknadsandelen på pc-marknaden

1.  HP 17.6%

2.  Dell 12,5%

3.  Lenovo 12,1%

4.  Acer Group 11%

5.  Asus 5,2%