Innovation

Stjärnkirurgen ljög om sina professorstitlar

Paolo Macchiarini, läkare på KI Foto: Lorenzo Galassi
Paolo Macchiarini, läkare på KI Foto: Lorenzo Galassi

Den omstridda kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini på Karolinska Institutet har ljugit om flera av sina tidigare professorstjänster. Det framgår av en artikel om "stjärnkirurgen" i amerikanska Vanity Fair.

Publicerad

Enligt artikeln, som publiceras i januarinumret av tidningen, så har Paolo Macchiarini flera falska professorstitlar i sitt cv. När tidningen granskat hans tidigare meriter framgår att han bland annat ljugit om en tidigare professur vid Hannover Medical School. I själva verket var han bara adjunkt.

Han har också påstått att han genomgått ett tvåårigt program inom thoraxkirurgi vid University of Alabama vilket inte heller visat sig stämma.

Enligt Vanity Fair är han även anklagad för bedrägeri i Italien efter att ha försökt övertyga patienter om att genomgå genomgripande operationer på kliniker där han hade ekonomiska intressen.

På grund av sina falska påståenden om tjänster han aldrig haft nekades han en utlovad professur i Italien. Utredningen har dock aldrig offentliggjorts enligt Vanity Fairs källor.

I artikeln avslöjas också hur Paolo Macchiarini friat till en producent vid det amerikanska tv-bolaget NBC samtidigt som han var gift. Han ska ha sagt sig vara "personlig läkare" åt påven som också skulle viga paret vid sitt sommarresidens med bland annat den amerikanska presidenten som gäst. Allt påhittat.

Fram till den sista oktober förra året var Paolo Macchiarini gästprofessor på Karolinska Institutet. Han är fortfarande senior forskare på KI och föreståndare för centrum för regenerativ medicin.

– KI kommer att kontrollera de uppgifter som förs fram i artikeln, säger Claes Keisu, pressekreterare på KI.

Han kan inte svara på vilka kontroller som gjordes när Paolo Macchiarini fick sin gästprofessur.

Under åren 2011 till 2013 genomförde han fem mycket uppmärksammade operationer där svårt sjuka personer fick en ny luftstrupe, belagd med stamceller från deras egna kroppar. Tre av operationerna utfördes i Sverige.

Efter att två av patienterna avlidit och en tredje har fått intensivvård i mer än två år efter operationen polisanmälde Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg för brott mot etikprövningslagen och läkemedelslagen. Samtidigt pågår en polisutredning om Karolinska sjukhuset, där operationerna utfördes, kan misstänkas för vållande till annans död eller vållande till kroppsskada.

I slutat av augusti förra året friades han från anklagelser om forskningsfusk i en utredning som Ki låtit genomföra.

Ny Teknik har sökt Macchiarini för en kommentar.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Under hösten 2015 och våren 2016 har nya uppgifter om misstänkta oegentligheter när det gäller Paolo Macchiarinis forskning och utfallet av operationerna kommit fram, se länk.