Innovation

Statisk elektricitet ska fånga virus i mask

Svenska forskare undersöker möjligheten att tillverka effektivare ansiktsmasker genom att använda material som laddas med statisk elektricitet av andningen. Arkivbild (vanlig ansiktsmask). Foto: Terje Pedersen/TT

Svenska forskare utvecklar ett nytt material för ansiktsmasker, som laddas av andetagen för att bättre suga åt sig partiklar.

Publicerad

Alla som har gnuggat en ballong mot håret har känt kraften i statisk elektricitet, eller triboelektrisk effekt som det också kallas. Nu vill en grupp svenska forskare utnyttja den effekten för att tillverka ansiktsmasker som på ett effektivare sätt suger åt sig droppar, partiklar och aerosoler som kan bära med sig virus.

– Vårt andningsskydd, som baseras på cellulosamaterial med triboelektriska egenskaper, gör att det går lättare att andas än med dagens andningsskydd. Det häftiga är att andetaget i sig själv är det som aktiverar den triboelektriska filtreringen. Målet är att utveckla en ny typ av andningsskydd för att minska spridning av virus, liknande sars-cov-2, säger Christina Dahlström, universitetslektor och projektledare vid Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här