Digitalisering

Spela var du vill med nya Nintendo-konsolen

Nintendo Switch Foto: Nintendo
Nintendo Switch Foto: Nintendo

Nintendos nya spelkonsol heter Switch. Den är en hybrid av en spelmaskin man har hemma i vardagsrummet och en portabel spelkonsol.

Publicerad

Själva konsolen påminner till utseendet om en surfplatta (men det är oklart om den är tryckkänslig). Skärmen tar upp hela arealen på konsolens framsida och under skalet sitter en specialbyggd Tegra-processor från Nvidia. Förhandsrapporter spekulerar i att Switch inte kommer att kunna erbjuda samma prestanda som de kommande uppdateringarna av rivalerna Playstation 4 (Sony) och Xbox One (Microsoft).

Använder man Switch hemma, med tv:n som skärm, placerar man den i en dockningsstation och spelar med en handkontroll som vid en första anblick ser förhållandevis traditionell ut med styrspakar och knappar. Men handkontrollen går att ta isär och de två delarna kan fästas på varsin sida av den portabla skärmen. Lyfter man konsolen ur dockningsstationen fortsätter spelet på dess skärm.

Handkontrollen har dessutom fler funktioner. Skärmen har ett uppfällbart stöd och med den lilla konsolen ställd på ett bord kan man spela med de två kontrolldelarna i varsin hand. Ytterligare är en möjlighet är att två personer har varsin kontrolldel för att spela med eller mot varandra.

Läs mer:

Med Wii från 2006 gjorde Nintendo stor succé med en rörelsekänslig kontroll. Wii har sålt i över 100 miljoner exemplar. Efterföljaren Wii U floppade däremot. Precis som Switch har den en kontroll med skärm, men den var alltid tvungen att vara i närheten av sin stationära basenhet. Här har alltså Nintendo byggt in basenheten i skärmen.

Mycket står på spel för Nintendo, för Switch är inte bara att betrakta som Wii U:s ersättare, utan också som en fortsättning på deras mångåriga framgångar med portabla spelmaskiner. Den senaste, Nintendo 3DS, har trots ökad konkurrens från smarta telefoner och surfplattor lyckats sälja i 60 miljoner exemplar. Nu blir Switch ensam arvtagare. Samtidigt har Nintendo sent omsider börjat lansera sina berömda varumärken till smartphones, efter rejäla påtryckningar av aktieägarna.

Hur framgångsrik Switch blir kommer att till stor del hänga på priset, något som inte diskuterades när Nintendo premiärvisade sin nya maskin i tre minuter långt klipp. Däremot fick vi se en snabb glimt av ett nytt Super Mario, och det lanseringsdatum Nintendo tidigare gått ut med står enligt klippet fortfarande fast: Switch ska släppas i mars 2017.