Populärteknik

Sony utmanar Amazons Kindle med ny ebokläsare

Sony Reader Daily Edition
Sony Reader Daily Edition

Sony presenterade på tisdagen en ny ebokläsare med inbyggd 3g för nedladdning av innehåll. Därmed hamnar Sony på samma spelplan som Amazon vars ebokläsare Kindle är 3g-uppkopplad i USA.

Publicerad

Den nya e-bokläsaren från Sony, Reader Daily Edition, har liksom Amazons Kindle 2 en svartvit skärm med 16 gråskalor från amerikanskaE Ink som kallar sin teknik för Vizplex.

Den är dock med sina sju tum något större än Kindles sextumsskärm, och är dessutom en pekskärm medan vilket Kindles skärm inte är.

Men det intressanta är att den fått inbyggd 3g-uppkoppling via AT&T, USA:s största mobiloperatör, och därmed ger sig in på samma arena som Kindle som är uppkopplad med 3g via den nästa största operatören i USA, Verizon Wireless.

Båda erbjuder nedladdning av e-böcker utan kostnad för själva överföringen.

Eftersom AT&T använder den "europeiska" 3g-tekniken wcdma borde Sonys nya läsare lättare kunna lanseras i Europa. Kindle som utnyttjar "amerikansk" 3g, cdma2000 ev-do, har efter flera år på den amerikanska marknaden fortfarande inte nått Europa.

Medan Kindle kan hämta böcker från Amazons utbud är Sonys läsare kopplad till Sony eBook Store, dock endast i USA.

Men läsaren ska även kunna användas för att låna böcker -- Sony har presenterat ettsamarbete med distributören av e-böcker Overdrive.comsom ska ge tillgång till ett nätverk av bibliotek iUSA och ett tiotal andra länderdock ännu inte Sverige.

Man ska kunna söka efter låneböcker direkt i läsaren. Varje bibliotek ska enligt prylbloggen Engadget.com ha tillgång till ett visst antal e-böcker av en viss titel för utlåning, och de utlånade exemplaren fungerar i läsaren mellan 14 och 29 dagar.

Den nya läsaren presenterades bara några veckor efter lanseringen av de två läsarna Reader Pocket Edition and the Reader Touch Edition med fem respektive sextumsskärm som nyss börjat säljas. De kostar i USA 200 respektive 300 dollar.

Sony Reader Daily Edition ska börja säljas i slutet av året för 400 dollar.