Digitalisering

Sony släpper Playstation-konsol med 4K-upplösning

Sonys nya konsol PS4 Pro kommer med 4K-upplösning. Foto: Sony
Sonys nya konsol PS4 Pro kommer med 4K-upplösning. Foto: Sony

PS4 Pro och PS4 Slim. Det är Sonys namn på två nya och förädlade versioner av den tre år gamla spelkonsolen, Playstation 4.

Publicerad

Pro-varianten är större och till synes otympligare än sin föregångare, men också förberedd för spelupplevelser i upplösningen 4K. Den kommer med en ny grafikprocessor med en beräkningskapacitet på 4,2 teraflop och en hårddisk på en 1 terabyte som standard.

I samband med lanseringen av Pro kommer Sony också att erbjuda tekniken high dynamic range i kommande Playstation 4-spel. Enligt Eurogamers teknikexpert Richard Leadbetter är HDR - en kamerateknik som kan ge rikare bilder med större "intensitetsomfång" - lika betydande som högre upplösning. Kuriöst nog tänker Sony förse de Playstation 4-enheter som finns på marknaden idag med HDR via en hårdvaruuppdatering. Det kan innebära att ett av argumenten för en uppgradering till en Pro - som lär kosta en bra bit över 4000 kronor när den släpps 10 november - försvinner.

En annan uppseendeväckande detalj från Sonys presentation av PS4 Pro sent på onsdagskvällen var att blurayspelaren inte är 4K-kompatibel. Kanske har Sony ett öga på framtiden här: under visningen nämnde de samarbeten med Netflix och Youtube, två leverantörer som via Playstations onlinetjänst kommer att erbjuda innehåll i 4K-upplösning.

Om PS4 Pro är valet för så kallade early adopters och teknikfetischister så är det gissningsvis den kompaktare Slim-versionen som verkligen kommer att befästa Sonys övertag gentemot Microsofts Xbox One-konsoler. PS4 Slim blir från och med den 15 september den nya standardmodellen med en prislapp på runt 3000 kronor.

Playstation 4 har än så länge sålt i 40 miljoner exemplar. Sony har i och med utannonseringen av de nya versionerna garanterat att alla som redan köpt en Playstation 4 kommer att kunna spela samtliga spel som släpps till konsolfamiljen i framtiden. Det kommer inga exklusiva titlar enbart till PS4 Pro.