Digitalisering

Sökmotor kan avslöja nya skandaler

Wikileaks lanserar nu Diarydig.org, en sökmotor med vars hjälp allmänheten kan söka i det digra antalet läckta krigsrapporter kring Nato-insatsen i Afghanistan.

Publicerad Uppdaterad

Med hjälp av forskarstuderande vid Minnesota tekniska universitet har Wikileaks-personal skapat en sökmotor i syfte att öka insynen i den så kallade Afghanska krigsdagboken (The Afghan War Diary).

En betaversion av Diarydig.org har legat ute på internet, men i helgen lanserades den officiellt av Julian Assange i Stockholm.

Sverige deltar med trupp i Nato-insatsen och en sökning på ”Swedish” ger 47 träffar.

Den Afghanska krigsdagboken eller ”The War logs” är Wikileaks namn på de  nära 92 000 dagliga rapporter och underrättelsedokument som den amerikanska militären samlade i en intern databas under perioden januari 2004- december 2009 och som publicerades och avslöjades av Wikielaks den 25 juli.

Flera tusen amerikanska soldater hade tillgång till databasen och har kunnat ladda hem kopior.

Dokumenten vittnar om hur oskyldiga civila dött, om ett ökande antal Talibanattacker mot Nato-soldater och dess allierade och om Pakistans inblandning i Taliban-upproret.

De flesta handlingar har stämpeln ”classified” eller hemliga, den lägsta graden av sekretess.  Närmare 80 000 av dessa dokument publicerades av Wikileaks den 25 juli 2010 i samarbete med The New York Times, Der Spiegel och The Guardian. Se exempelvis The Guardians rapportering.

Julian Assange:

Wikileaks ansikte utåt är född i Townsville i australiska Queensland 1971. Han har bakom sig en karriär som programmerare, hacker, journalist och han har varit bosatt i en rad länder. Själv beskriver han sig som chefredaktör för sidan Wikileaks.org och den som har sista ordet vid publiceringar.

Sidan står bakom en lång lista med tunga avslöjanden. Det senaste om krigsloggarna från Afghanistan beskrivs som en av de största läckorna i amerikansk historia. Julian Assange är en av dem som själv finaniserade Wikileaks tills man växte i början av 2010, då man blev beroende av pengar utifrån.