Populärteknik

Snart kan du röststyra tv-spelet med Amazons nya teknik

I kommande Dead Island 2 behöver du inte längre fippla med kontrollen för att byta vapen. Spelet blir det första med stöd för Amazons färska röststyrningsfunktion.

Publicerad

Verktyget kallas för Alexa Game Control, och tanken är att det ska göra möjligt för dataspelare att använda naturligt tal och röstkommandon för att utföra vissa handlingar i spel.

Be om hjälp – med rösten

Första smakprovet på hur finessen fungerar kommer i zombiespelet Dead Island 2, som släpps tidigt i februari 2023. 

Alexa Game Control har precis lanserats på den stora spelmässan Gamescom 2022, som öppnade i dag onsdag 24 augusti.

I ett blogginlägg skriver Amazon att spelare på sikt ska kunna utföra flera olika handlingar i spelet med hjälp av rösten – som att byta till ens favoritvapen utan att behöva trycka på några knappar, eller att börja interagera med icke-spelbara figurer (NPC:s).

I Dead Island 2, som utvecklas av Deep Silver, ska spelaren bland annat kunna fånga zombiehorders uppmärksamhet genom att enbart yttra orden ”Hey zombie”. Med röstkommandot ”where is the nearest workbench?” får spelaren i stället hjälp med att hitta till närmaste arbetsbänk där utrustning kan tillverkas eller repareras. 

Storsatsar på röststyrning

Spelarna måste inte ha andra Amazonprylar, som den smarta högtalaren Echo, för att kunna använda tekniken. Det enda som krävs är en mikrofon eller ett par hörlurar som är anslutna till PC eller spelkonsolen.  Och att spelaren har ett konto hos Amazon, förstås. Däremot krävs inget Amazon Prime-abonnemang.

Amazon har storsatsat på röststyrningsteknik under flera år. I Alexa Game Control hoppas teknikbolaget kunna hitta ytterligare en pusselbit i sitt ekosystem av uppkopplade enheter för privatpersoner.

Förutom att utgöra diverse handlingar i spel, ska man också kunna använda Alexa Game Control för att styra olika prylar i hemmanätverket. Som att slå på smarta lampor, ställa en timer på sin Echohögtalare – eller få en väderprognos uppläst.

Släppt i stängd beta

Än så länge är den nya funktionen endast bekräftad i ett enda spel. När väl Dead Island 2 släpps kommer Alexa Game Control dessutom bara att finnas tillgänglig för engelsktalande PC- och Xbox-spelare i Nordamerika. 

Amazon har som ambition att tekniken ska komma till fler titlar – och även andra plattformar, som Playstation och Nintendo Switch. När det kan ske återstår dock att se. 

Den nya röststyrningsfinessen bygger på samma ai-plattform som driver Alexa, Amazons röstassistent. Verktygets SDK (software developer kit) har stöd för flera populära spelmotorer, som UE4 och Unity, och finns tillgänglig för utvecklare i en stängd beta redan nu.