Digitalisering

Snart kan du ringa med fingertoppen

Tiptalk låter användaren ringa med fingertoppen. Foto: Samsung
Tiptalk låter användaren ringa med fingertoppen. Foto: Samsung
Armbandet har inbyggt Bluetooth.
Armbandet har inbyggt Bluetooth.
Nedelko Grbic
Nedelko Grbic

Forskare från Samsung visade upp ett armband som förmedlar mobilsamtal via pekfingret tryckt mot örat på CES i Las Vegas. "Liknande teknik används vid cochleaimplantat", säger Nedelko Grbic, docent i signalbehandling vid Lunds tekniska högskola.

Publicerad

På den stora konsumentelektronikmässan i Las Vegas visade Innomdle, en avknoppning från Samsung, upp produkten Tiptalk, som skapade många nyhetsrubriker.

Tiptalk är ett smart armband som förmedlar röstmeddelande från mobilen vidare in till örat via fingertoppen. Någon högtalare används alltså inte. Röstmeddelandet går direkt in i örat, och ingen utomstående kan höra vad som sägs.

Än så länge är produkten en prototyp, men företaget hoppas kunna lanserade den senare i år.

I armbandet finns en Bluetooth- och en vibrationsmodul. Bluetooth används för att trådlöst ta emot samtalet från mobilen. Vibrationsmodulen (BCU i figuren) omvandlar de elektroniska signalerna till vibrationer. Vibrationerna i armbandet överförs sedan till benet i handleden och vidare till benet i fingertoppen. Med fingertoppen tryckt mot benet vid örat överförs sedan vibrationerna vidare in till örat.

Ny Teknik bad Nedelko Grbic, docent i signalbehandling vid Lunds tekniska högskola, förklara tekniken. Han forskar på bullerundertryckning av exempelvis mobiler och hörapparater.

– I stället för akustiska vågor från en högtalare, så används här taktila vågor, det vill säga vibrationer, säger han och fortsätter.

– Grundtekniken är inte ny. Den har redan använts av säkerhetstjänster, men har då säkert varit mycket dyrare. Mig veterligt är det första gången tekniken används i en konsumentprodukt, säger han.

Nedelko Grbic jämför med principen som används vid cochleaimplantat för att hjälpa personer med specifika hörselskador att återfå hörseln.

– Då opererar man fast en mikrofon på utsidan av skallen och i skallbenet utanför örat borrar man in en koppling som leder in vibrationerna till hörselorganet. Med Tiptalk-armbandet och fingertoppen blir förstås ljudet sämre än vid ett cochleaimplantat, där kopplingen mellan benen är mycket bättre. Men det fungerar säkert.

– Svårigheten för forskarna har säkert varit den sämre kopplingen mellan enheten och kroppen, och därför har de sannolikt använt sig av avancerad signalbehandling med inversfiltrering som kompenserar för den förstörande kanalen, för att på så sätt bibehålla talkvaliteten, säger Nedelko Grbic.

Flera reportrar som testat armbandet på CES rapporterar att det fungerar, men att det varit lite svårt att höra i en bullrig miljö som en elektronikmässa.

Den här typen av armband fungerar bättre vid handleden än det skulle göra högre upp på armen. På överarmen finns mer muskler, som dämpar vibrationerna. Ljudet blir bättre ju närmare kontakt mellan benen. Så det gäller att trycka fingertoppen mot benet vid örat.

Enligt uppgifter från Innomdles talesperson Jai Ho Jung hoppas man kunna sälja produkten för runt 70 dollar, alltså ungefär 600 kronor. I mars, april planerar företaget att dra igång en crowdfundingkampanj för att utveckla produkten vidare.

Produkten utvecklades första av fyra ingenjörer som arbetade på Samsungs kreativa labb C-Lab. Tiptalk är ett av nio utvecklingsprojekt som sedan starten 2012 knoppats av till ett nytt företag.

På företagets hemsida finns ännu inte särskilt mycket mer information än på det här Youtube-klippet.