Digitalisering

Sladdarna slår tillbaka mot trådlöst

Foto: Colourbox

Har du försökt skicka ljud och video trådlöst till stereon eller tv:n, och mött strul? Då är kanske "G.hn" något för dig. Med den nyspikade standarden kan gamla kablar för el, telefon eller tv komma till heders.

Publicerad

Trådlösa datanät – med standarden som ömsom kallas wlan, wifi och 802.11 – har blivit vanligaste sättet att knyta ihop dator, stereo och tv till så kallade hemnät, för de mediekonsumenter som vill utnyttja musik och film från internet eller från sina hårddiskar. Att den trådlösa tekniken är störningskänslig, så att musiken ofta slutar spela så snart grannen sätter på mikrovågsugnen, är ett pris som pionjärerna fått betala. Alternativet kablar har överlag varit ännu struligare eller dyrare, eftersom det rått brist på standarder.

Men nu kommer positiva nyheter för den som önskar sig snabbare och mindre störningskänsliga anslutningar, och som kanske kan utnyttja gamla el-, telefon- eller koaxialkablar som finns i hemmet. Det var i december som standardiseringsorganet ITU klubbade sin nya standard G.hn. Och den ska ge konsumentprylarna ett enhetligt sätt att kopplas till varandra via kabel, är tanken – vilken av kabeltyperna det än handlar om.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här