Populärteknik

Sex provar resa till Mars

Mars, den röda planeten
Mars, den röda planeten

Sex personer klev i går in i en isolerad kammare för att få en försmak av hur en resa till planeten Mars kan kännas.

Publicerad

Projektet går under namnet Mars-500, vilket syftar på de 500 dygn som en resa fram och tillbaka till Mars beräknas ta. Experimentet genomförs vid institutet för medicinska och biologiska studier i Moskva.

För två år sedan genomfördes ett kort experiment, som bara varade i två veckor. Det som inleddes i går kommer att på i 105 dagar, och är i sig en försmak av det verkliga 500-dagarsexpeimentet, som ska starta senare i år.

I det nuvarande försöket ingår fyra ryssar, en tysk och en fransman. De ska leva tillsammans avskilda från yttervärlden i ett sammanlagt 180 kvadratmeter stor utrymme. Var och en har ett eget litet krypin på tre kvadratmeter.

Förutom att fördriva tiden med att läsa böcker och lyssna på musik ska de genomföra omkring hundra experiment under isoleringen.

Den Marsresa man tänker simulera senare i år kommer att handla om en 250 dagars ditresa, 30 dagar på planeten och en återresa på 240 dagar, sammanlagt 520 dagar.

Under de nära två åren i isolering kommer den besättningen att få följa ett strikt schema med arbete, träning och vila. Måltiderna blir av samma slag som besättningarna på rymdstationen ISS livnär sig på.