Populärteknik

Se största fotot av jorden

En bildpunkt på originalfotot motsvarar 1 km på jordytan och inzoomningen visar sundet mellan Indien och Sri Lanka. Foto: NTs OMZ
En bildpunkt på originalfotot motsvarar 1 km på jordytan och inzoomningen visar sundet mellan Indien och Sri Lanka. Foto: NTs OMZ

En rysk satellit har tagit det mest detaljerade fotot av jorden.

Publicerad

Amerikanska rymdstyrelsen Nasa har tidigare publicerat en bild av jorden med 64 miljoner bildpunkter. Den är sammansatt av flera olika foton till en enda bild.

Men nu har den ryska vädersatelliten Electro-L fångat jorden i en enda exponering och producerat en bild som enligt Gizmodo är det mest högupplösta fotografiet av jorden som publicerats.

Bilden är på 121 megapixel och har upplösningen 1 km per bildpunkt.

Den har tills nyligen kunnat laddas ner från nätet men har nu dragits tillbaka då distributionen blivit för dyr, enligt bildens webbplats som senare åter ska göra fotot tillgängligt via en torrent.

Men på en annan sajt finns bilden att beskåda i en zoombar version.

Den ryska satelliten har en geostationär bana 36 000 km ovanför ekvatorn och sänder en ny bild av hela jorden varje halvtimme.

I kameran som fotograferar jorden kombineras fyra våglängder varav en är infraröd vilket gör att vegetationstäta områden kan visas med orange färg.