Miljö
Science fiction berättar om framtiden för haven
Forskaren Andrew Merrie tog science fiction-konstnären Simon Stålenhag till hjälp för att gestalta framtiden för havet.
Andrew Merrie forskar om hur det internationella samfundet kan påverka situationen för världens hav, och kallar sig själv ”really into science fiction”. Nu har han förenat båda sakerna i ett projekt som vill nå ut på ett annat sätt än på de vanliga forskarvägarna.
– Science fiction är ett riktigt kraftfullt sätt för att visa hur framtiden kan se ut, säger Andrew Merrie.
Han arbetar på Stockholm Resilience Center, och doktorerade där i våras. Nu deltar han i ett internationellt tvärvetenskapligt program som kombinerar forskning om ekosystem, klimatförändringar, politisk styrning, antropologi och fiskeindustri.
En del i det är kommunikationsprojektet ”Radical Ocean Futures”. Om det blir en webbsida, en utställning eller något annat är inte klart än. Men i det har Andrew Merrie skrivit berättelser som på olika sätt utspelar sig i framtiden.
– De är baserade på flera års vetenskapligt arbete, men det är presenterat som korta science fiction-berättelser.
Läs mer:
Och det är här Simon Stålenhags bilder kommer in. En bild visar en ensam fiskebåt, omgiven av skrotade vindkraftverk. I en annan domineras haven av storskalig havsodling.
Men allt är inte dystert. När havsnivån stiger och gör livet ovan ytan omöjlig byggs nya samhällen under havet, och robotar återställer förstörda korallrev.
Simon Stålenhag har blivit känd genom sina böcker ”Ur varselklotet” och ”Flodskörden” för bilder där han kombinerar svensk uppväxt på 80- och 90-talet med science fiction-inslag. I det här projektet har han konstnärligt gestaltat Andrew Merries framtidsscenarier.
– Vi har gått mer på effekten än att på vetenskapliga fakta. Det betyder inte att det som är i bilderna inte är möjligt. Det blir nyckelhål att kika in i, som visar möjliga framtider, säger Simon Stålenhag.